Zorg voor een veilig bedrijfsnetwerk

Een veilig computernetwerk is overal van belang. Thuis wil je geen ongenodigde gasten op je Wi-Fi netwerk en op de zaak al helemaal niet. Beveiliging is dan ook een hot-item. Maar wat kun je er allemaal aan doen om je computernetwerk zo veilig mogelijk te hebben?

Up-to-date houden van software

Om er voor te zorgen je apparatuur altijd optimaal benut kan worden is het belangrijk dat de software up-to-date is. Met updates worden beveiligingslekken gedicht en tevens nieuwe functies toegevoegd of wordt het programma simpelweg verbeterd. Het regelmatig updaten van software is dus ten zeerste aan te raden. Wanneer je dit niet bijhoudt ben je eerder vatbaar voor hackers en virussen. Daarnaast worden programma’s door updates vaak verbeterd, wanneer je niet update is de kans dus groot dat je nieuwe handige functies mist. Veel software leveranciers zorgen er voor dat updates direct in beeld komen door middel van een pop-up melding. Deze moet geïnstalleerd worden voordat je verder kunt gaan, tenzij je de mogelijke consequenties aanvaard.

Beveiligen van je netwerk

Naast het up-to-date houden van alle software is het belangrijk dat je je netwerk beveiligd. De eerst stap begint met de firewall in je modem/router. Deze houdt kwaadwillende verbindingen in 99% van de gevallen tegen. Daarnaast moet je een virusscanner installeren op je computers. Deze geven een melding wanneer er een virus mee wordt gedownload met bestanden of een virus zich wil installeren. Helaas komt het soms nog voor dat een virus zich op je computer weet te nestelen, maar dit is nooit helemaal te voorkomen. Je kunt je extra beschermen door ook een malwarescanner te installeren. Malware is software die door kwaadwillende automatisch wordt geïnstalleerd en ongeautoriseerde taken uit voert. Een virusscanner is meestal al voldoende maar tegenwoordig kun je je beter wat meer beveiligen voor de zekerheid. Maar installeer zeker niet meer dan één virusscanner en één malwarescanner. Het kan namelijk voor komen dat deze elkaar tegen werken en de computer wordt er tevens een stuk trager van.

Maak regelmatig back-ups

Hoe vaak hoor je het wel niet om je heen? “Mijn computer is gecrasht, nu ben ik al mijn bestanden kwijt!” Wanneer je regelmatig back-ups maakt is dit geen probleem meer. Al je bestanden staan namelijk veilig op een externe hardeschijf of op een NAS. Op deze manier is de kans erg klein dat jij je bestanden definitief kwijt bent. Ook kun je er voor kiezen om een online back-up dienst af te nemen, hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de bestanden bij derden op de server worden opgeslagen. Een back-up maken kun je zelf doen door de belangrijkste bestanden te kopiëren, maar een back-up programma werkt een stuk gemakkelijker. Deze kun je zo programmeren dat deze altijd op een bepaalde dag en tijd een back-up wegschrijft. Op deze manier ben je er zeker van dat je bestanden geback-upt worden.

Systeembeheer voor bedrijven

Bovengenoemde taken kun je in principe met weinig kennis zelf uitvoeren. Maar voor bedrijven is dit vaak een ander verhaal. Je bedrijf groeit, er komen meer werknemers bij en er zijn meer computers en servers nodig. Kortom, je kunt de IT zelf niet meer goed managen. Op dit moment is het een goede zaak om een IT specialist zoals Dvd-ICT in te huren. Zij onderhouden alle systemen en het netwerk zowel op locatie als op afstand. Bij kleinere problemen kan er direct gehandeld worden op afstand. De computer wordt met een speciaal programma overgenomen en het probleem kan vaak snel opgelost worden. Mocht het toch niet op afstand te verhelpen zijn, dan komen zij het op locatie verhelpen. Door het systeembeheer uit te besteden weet je dat het in goede handen is. Systeembeheerder zijn namelijk dagelijks met allerlei IT gerelateerde werkzaamheden bezig en weten meestal precies wat er gedaan moet worden om problemen te voorkomen en verhelpen.