Zet kinderen nooit met winterjas in het auto stoeltje!

Misschien heeft u hem in de afgelopen dagen al een keer voorbij zien komen op facebook of een ander netwerk: dé tip voor ouders met kinderen die nog in een kinderzitje moeten. Dit kinderzitje in de auto kan veel betekenen voor de veiligheid voor uw kind, mits u het juist gebruikt. Uit een crashtest is namelijk gebleken dat u kinderen nooit met de winterjas aan in het zitje moet plaatsen. Als u namelijk hard moet remmen of slipt zoals tijdens een slipcursus, kan het kindje te los in het zitje zitten door die winterjas wat zorgt voor gevaarlijke situaties.

Dikke winterjas

U kent het wel: snel de kinderen naar school brengen in de auto. Aangezien het buiten koud is (of nog wordt) moeten de kinderen een dikke winterjas aan. Het aankrijgen van deze jas kan een gedoe zijn en daarom zet u liever de kinderen met hun winterjas nog aan in het kinderzitje. U heeft waarschijnlijk nog niet nagedacht over de gevolgen van de dikke winterjas.

Test het zelf

Door uw kind in het zitje te plaatsen met de winterjas nog aan, moeten de riemen een stuk losser gezet worden. Al heeft u nog het idee dat de riemen strak om het lichaam van uw kind zitten, is dat waarschijnlijk nog te los. Wilt u het zelf eens testen? Zet uw kind dan eens met zijn dikke winterjas in het zitje. Trek de riemen zo strak als u denkt dat juist is in deze situatie. Daarna haalt u uw kind uit het zitje en trekt u zijn winterjas uit. Wanneer u hem terug in het zitje plaatst met de riemen op dezelfde stand, zal u merken dat de riemen te los hangen. Dat is dus precies het geval wanneer uw kind een winterjas draagt. Hij zit los, want de winterjas zal hem niet beschermen tegen een eventuele klap.

Leg de winterjas er overheen

De Amerikaanse vereniging voor verkeersveiligheid waarschuwt ouders over de hele wereld om deze winter niet de fout in te gaan wanneer het kind in het stoeltje wordt geplaatst. Neem even de tijd om de winterjas uit te trekken aangezien het misschien wel het verschil kan maken tijdens een ongeluk. Om uw kind warm te houden in de auto adviseert de vereniging om de winterjas of een deken over het kind heen te leggen.

Het filmpje van de crashtest kunt u zien op Today.com.