Wildplukken in de natuur

Vroeger was het heel normaal om de natuur in te gaan en vers fruit te plukken in het bos. Tegenwoordig zijn we helemaal gefocust op verpakkingen, zoals blikjes, papieren zakjes en plastic. Anno 2015 komt het wildplukken echter weer helemaal terug. Worden de geblikte groenten en fruit op sap verleden tijd?

“Alles moet steriel zijn”

Er is heel wat lekker en kleurrijk voedsel te vinden in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan rode bessen, hazelnoten, kastanjes en bramen. In grote delen van Europa, zoals Italië en Polen, is het de normaalste zaak van de wereld om eropuit te trekken om wild te plukken. Zo’n 20 jaar geleden kwam het sfeertje in Nederland dat alles uiterst hygiënisch moest zijn. Maak alles steriel, was je handen na alles wat je doet anders wordt je ziek. Groente en fruit uit de natuur zou niet hygiënisch genoeg zijn. Men verkiest dan liever producten uit de supermarkt die vol gestopt zijn met zout en suiker, terwijl de smaken uit de natuur zoveel voller en beter zijn.

Giftig

Natuurlijk moet je altijd voorzichtig zijn als je iets uit de natuur wilt eten. Er zijn giftige planten en vruchten te vinden en die moet je herkennen. Er is een trend ontstaan dat het eten uit de natuur weer hip wordt, maar let dus wel goed op. Een paardenbloem en een meidoorn (ook het blad) kun je gewoon eten en iedereen zou eens van de gebaande paden af moeten wijken om dit te doen. Je kan pas echt de natuur voelen als je het beleeft.

Geen velden leegplukken

Ben je van plan om de natuur eens op deze manier te ontdekken, doe dit dan wel verantwoord. Betreed geen gebieden waar je niet mag komen, want dat is niet voor niets verboden. Ga ook niet hele bloemenvelden leegplukken, maar doe het met mate en verstandig.