Wat zit er in een EHBO-doos?

Je komt ze bijna overal tegen. EHBO-dozen. Dit komt doordat deze verplicht zijn bij zo ongeveer alle organisaties. Een EHBO-doos wordt gebruikt wanneer er een ongeval plaats vind, zodat het slachtoffer direct geholpen kan worden. Dit wil niet zeggen dat na een verbandje van de EHBO’er het euvel verholpen is. Regelmatig is een doktersbezoek aan te raden om het verder te laten onderzoeken. Ook is dit verstandig omdat niet iedereen evenveel verstand heeft van het verbinden of schoonmaken van wonden. Om er zeker van te zijn dat jij wel goed om kunt gaan met de spullen in een EHBO-doos kun je een EHBO cursus volgen. Op de website van G4S vind je meer Informatie omtrent de kosten van een EHBO cursus.

De materialen

In een EHBO-doos zijn allerlei soorten materiaal te vinden voor het verzorgen van wonden. Onderstaand vind je een aantal voorbeelden hier van.

Instant coldpack: een insant coldpack zorgt voor verkoeling bij een verstuiking of spierblessure maar ook bij acute hoofdpijn. Deze kun je vaak direct op de zere plek liggen. Wanneer het te koud aanvoelt kun je er altijd nog een washandje omheen doen. Let op: de coldpack hoeft niet in de vriezer bewaard te worden.

Snelverband: dit type verband wordt gebruikt wanneer een grote wand snel afgedekt moet worden. Het verbandgaasje is voorzien van witte watten en zwachtels. Tevens is het verband steriel verpakt tegen bacteriën. Behoud dit door het op een droge en donkere plek te bewaren. Je brengt dit aan door het boven de wond uit te pakken en vervolgens op de wond te liggen. Let op dat je het niet meer verschuift, hiermee maak je de wond vaak erger.

Quick safe kiss beademingsdoekje: het woord zegt het zelf al; beademingsdoekje. leg het doekje op de mond van het slachtoffer en start de beademing. Dit doekje wordt vooral vanuit hygiënisch oogpunt gebruikt. Wanneer iemand een koorstlip heeft wil je dit natuurlijk niet ook oplopen.

Steriel gaaskompres: bij een kleine vuile wond kun je gebruik maken van een steriel gaaskompres. Met dit kompres kun het wondje namelijk droog maken en schoonvegen. Indien nodig gebruik je hierbij jodium.

Metalline kompres: een metalline kompres is bedoeld om de wond af te schermen van bacteriën. Het is gemaakt van materialen die er voor zorgen dat het vocht wordt afgevoerd en het niet aan het lichaam vast zal kleven. Dit kompres gebruik je voornamelijk bij brandwonden en schaafwonden. Vervang deze tevens regelmatig. De vocht opnemende laag is naar verloop van tijd vol.

Reddingsdeken: een reddingsdeken wordt gebruik bij onderkoeling of oververhitting. Men denkt vaak dat deze alleen bij onderkoeling wordt gebruikt maar het deken heeft twee kanten. Zilver wordt bij onderkoeling gebruikt terwijl goud geschikt is bij oververhitting.

Desinfectant: om wondjes te desinfecteren gebruik je een desinfectant. Deze dood bacteriën en houdt infecties dus tegen.

Naast bovengenoemde materialen zin er natuurlijk nog veel meer welke standaard in een EHBO-doos zitten zoals pleisters, een verbandschaar, een pincet etc.
Ben je gastouder maar heb je nog een EHBO-doos in huis? Lees dan eens dit artikel over de EHBO verplichting.