Wat maakt een overhemd een Italiaans overhemd?

Overhemden heb je er in verschillende soorten en maten, je hebt Franse, Engelse, Nederlandse, Amerikaanse, Italiaanse en nog veel meer overhemden. Daarin kun je ook onderscheid maken in de stoffen die worden gebruikt, de meest gebruikte stoffen zijn: katoen, linnen, zijde, polyester of een combinatie van katoen met polyester. Ook de boorden maken verschil uit bij overhemden, vaak worden die ook bepaald door de huidige mode. Wat nog meer wordt bepaald door de mode is de pasvorm.

De huidige mode heeft al jarenlang meer een voorkeur voor de slim-fit overhemden in plaats van de regular fit overhemden. Er is de laatste paar jaren een flinke groei te vinden in de Italiaanse overhemden, omdat deze een strakkere pasvorm heeft dan de andere varianten. Maar wat onderscheidt een Italiaans overhemd nou van alle andere mogelijke overhemden?

Een Italiaans overhemd is geïnspireerd op de modewereld uit Italië. Inmiddels zijn dit soort overhemden de hele wereld over gegaan en is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het is een elegant kledingstuk die je lichamelijke vormen er goed uit laat zien. Zo’n overhemd heeft een aantal kenmerken waaraan je het kan herkennen, dat zijn:

  • Getailleerde of slanke pasvorm
  • Hoge of dubbele boord
  • Boord met een dubbele knoop
  • Verschil van dessin

Getailleerde pasvorm of een slanke pasvorm

Een van de grootste kenmerken van een Italiaanse blouse is de slanke pasvorm. Je hebt deze in twee varianten, de slim-fit en de extra-slim-fit. Ze sluiten allebei nauw rond het lichaam, waar een extra-slim-fit een zeer nauwe aansluiting heeft. Deze laatste is het meest van toepassing bij hele slanke of gespierde mannen, waardoor de lichaamsvormen extra worden geaccentueerd.

Hoge of een dubbele boord

Er zijn enorm veel verschillende boorden waar je uit kan kiezen, maar waar een Italiaans overhemd zich mee onderscheid is het gebruik van een hogere boord, dit is meer de casual variant. Toch is er ook weer een trend te zien dat de hoogte van de boorden iets bescheidener zijn geworden, waardoor dit een zakelijkere uitstraling geeft. Verder is er ook een trend te zien dat de boorden wijder worden, de ‘widespread-boord’. De punten staan verder naar achteren, waardoor je bij een stropdas makkelijker de knoop kunt zien. Daarom is het bij een widespread-boord van belang om een stropdas te nemen van dikkere stof, zodat je de knoop dikker kan maken. De full-Windsor knoop is hier het meest geschikt voor.

Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een dubbele knoop in de boord, dit is vaak ook de meer casual variant dan een overhemd met één knoop in de boord. Let er daarom op naar wat voor soort gelegenheid je gaat.

Zakelijk of casual?

Italiaanse overhemden verschillen in veel gevallen van zijn andere broertjes, maar dit wil niet zeggen dat het niet geschikt is voor zakelijke gelegenheden, vooral de overhemden met strakkere pasvorm zijn erg gewild om mee aan te komen op zakelijke gelegenheden. Voor de minder formele gelegenheden komen Italiaanse overhemden ook van pas, vaak zijn ze ook verkrijgbaar met verschillende dessins of motieven. Hiermee sta je helemaal in het middelpunt van de aandacht. Met een paar mooie afgewerkte nette schoenen zorg je er ook voor dat niet alle aandacht uit gaat naar het overhemd, dit maakt het een perfect geheel.