Waarom is slaap belangrijk?

De mens slaapt ongeveer een derde in zijn leven. Dit is erg veel en slaap is een belangrijk onderdeel van ons leven, maar waarom nou eigenlijk? Een goede nacht slapen bevorderd de productiviteit. Een goed bed en een rustige omgeving zijn erg belangrijk. Voor meer informatie over verschillende matrassen en bedden kunt u een kijkje nemen op www.slaaploods.nl.

Hoe is slaap opgebouwd?

Veel mensen denken dat slaap gewoon slaap is, maar het bestaat uit verschillende stadia. De volgende stadia zijn te onderkennen:

Stadium 1 en 2, de lichte slaap

Stadium 3 en 4, de diepe slaap

De Rapid Eye Movement-slaap ook wel REM-slaap genoemd.

In een normale nacht wordt de slaapcyclus(het geheel van deze stadia samen) vier tot vijf keer doorlopen.

Tijdens het begin van de slaap gaan de hersenen in een soort overgangsfase tussen de waak- en slaaptoestand. Je gaat dus in principe van de rust stand over naar de slaap stand. Het eerste deel van de slaap bestaat vooral uit delta-activiteit. (ook wel trage hersengolven genoemd) Het tweede deel van de slaap is de droomfase.In deze fase zijn de hersenen wat meer actief en worden de spieren minder belast. Dit gaat het slaapwandelen ook tegen.

Slaap problemen

Wanneer je te weinig geslapen hebt wordt je al gauw prikkelbaar of snel moe. Veel mensen hebben last van slaap problemen. Ongeveer 10 procent hiervan vraag daadwerkelijk om hulp. De meest voorkomende slaap problemen zijn; moeilijk in slaap komen, ‘s nachts vaak wakker worden, te weinig slapen maar ook moe worden op het verkeerde moment is een veel voorkomend probleem. Slaap problemen worden als slaapstoornis bestempeld zolang het probleem zich langer dan een maand voordoet en minimaal drie keer per week voor komt.

Slaap vereiste

Het aantal uren dat iemand slaap nodig heeft verschilt per persoon. De een kan met weinig slaap goed functioneren terwijl de ander minimaal acht uur slaap nodig heeft. Met vier tot vijf uur slaap heeft de gemiddelde mens voldoende slaap. In deze tijd is de basisslaap voltooid. Maar ook waarop je slaapt is erg belangrijk. Of je nu slaapt op een goede matras of op een lek luchtbed. Het kan erg veel verschil uitmaken. De wat langere mens is vaak lang bezig om de juiste matras te vinden, slaaploods kan u hierbij helpen. Neem eens een kijkje op de volgende pagina extra lange matras nodig. Op deze website vind u ook meer informatie over de verschillende materialen die gebruikt kunnen worden bij matrassen