Waar komt de naam ‘Nasa matras’ vandaan?

Het traagschuim matras is erg bekend onder zowel de slaapspecialist als de eindgebruiker van het matras. Dit komt doordat er geen enkel materiaal is dat vergelijkbaar is met traagschuim.

Traagschuim kent over het algemeen meerdere namen. De meest gebruikelijke namen zijn bijvoorbeeld visco-schuim en Tempur schuim, maar traagschuim wordt ook wel eens het Nasa traagschuim matras genoemd. Wat is een Nasa matras en waar komt deze naam eigenlijk vandaan?

Wat is het Nasa matras?

Het Nasa matras is een andere benaming voor het traagschuim matras. Bijna elke slaapspecialist heeft wel een aantal traagschuim matrassen in het assortiment.

Zoals boven vermeldt is traagschuim een uniek materiaal dat ideaal is voor matrassen. De manier waarop traagschuim zichzelf aanpast het lichaam en de last op de drukpunten verminderd komt voor in geen enkel ander materiaal.

Ondanks alle voordelen is het niet fijn als een matras volledig uit traagschuim bestaat. Traagschuim is namelijk erg zacht en biedt onvoldoende ondersteuning. Het Nasa matras levert daarom het beste resultaat als het wordt gemonteerd op een ondersteunende onderlaag. Deze onderlaag bestaat vaak uit koudschuim of pocketvering.

Geschiedenis van het Nasa matras

De naam NASA komt je misschien al bekend voor van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA). Het Nasa matras wordt echter niet geproduceerd door NASA, waar veel mensen vanuit gaan. De oorsprong van het Nasa matras is wel terug te vinden bij NASA. Het traagschuim is namelijk door de ruimtevaartorganisatie ontwikkeld om tijdens de lancering met de Saturnus V-raket de enorme versnellingskrachten op te vangen door de druk beter over het lichaam te verdelen. Wanneer een onderneming gebruik maakt van door de NASA ontwikkelde technologieën kunnen zij daar een certificaat voor aanvragen. Daarom kun je op sommige Nasa matrassen ook de officiële NASA aanduiding terugvinden.

De allereerste onderneming die zich specialiseerde in het Nasa matras was de Deense onderneming Dan-Foam. Voor het produceren en verkopen van het Nasa matras werd een nieuwe divisie opgezet, welke Tempur-Pedic genoemd werd. Het Nasa matras kreeg daarom ook de bekende naam Tempur. Begin jaren negentig werd het traagschuim matras op de Zweedse markt geïntroduceerd, met succes. Het traagschuim matras wordt nu wereldwijd verkocht.