VVD uit kritiek op belastingplannen voor leaseauto’s

Al jaren worden er veranderingen doorgevoerd in regelgeving omtrent auto’s en belasting. Zo krijgen bepaalde leaseauto’s minder voordeel en soms wordt de accijns op benzine omhoog geschroefd. Hoewel de plannen redelijk averechts werken hoopt het kabinet dat meer mensen het openbaarvervoer zoals de trein naar het werk nemen en dat de uitstoot van gassen verminderd.

Staatssecetratis van Financiën, Eric Wiebes, wil de fiscale bijtelling van leaseauto’s gaan veranderen en heeft hiervoor een plan ontwikkeld. Partijgenoten van de VVD hebben echter flinke kritiek geuit op de plannen. De voorstellen zouden te ver gaan omdat elektrische auto’s te veel voordeel krijgen en automobilisten die particulier leasen daarmee benadeeld worden.

‘Heel erg links’

De Telegraaf schreef hier eerst over en een woordvoerster uit de fractie heeft de uitspraken van de Liberalen bevestigd. Wiebes wil uitstootnormen aanscherpen waardoor fiscale bijtelling van leaseauto’s per 2016 veranderd. Hij hoopt hiermee de belastinginkomsten op peil te houden. VVD-Kamerlid Helma Neppérus vindt de plannen heel erg links.

Ze is absoluut niet eens met het plan en hoopt de komende twee weken op een flinke aanpassing. Wiebes wil namelijk de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor (semi-)elektrische auto’s afschaffen en wil de bijtelling van 4 procent laten verdwijnen.

Voertuigen die volledig elektrisch zijn komen vanaf 2016 in de bijtellingscategorie van 7 procent. Hybride leasewagens (maximaal 50 gram uitstoot) komen volgens het plan met 14% bijtelling. Zakelijke rijders moeten de bijtelling aan de overheid betalen als de auto ook privé wordt gebruikt. Vandaag volgt er een debat met Wiebes over het belastingplan.