Voor- en nadelen van aluminium

Over het algemeen staat aluminium bekend als een licht product wat niet erg sterk zou zijn en redelijk dun. Maar is dit ook wel zo? Aluminium heeft zijn naam te danken aan het Franse Les Baux. In de natuur is echter geen zuivere aluminium vindbaar. Het wordt voornamelijk gevonden in de vorm van metaal met zuurstof. Het bauxiet dient processen zoals het Bayer proces en het Héroult proces te doorlopen voor het uiteindelijk aluminium genoemd mag worden. Enkele producten met aluminium zijn bijvoorbeeld blikjes en kozijnen maar wat zijn dan de voor- en nadelen van aluminium? Dat komt u te weten in dit artikel.

De voordelen

Aluminium is erg licht maar ook erg sterk. Zo wordt aluminium in veel vrachtwagens verwerkt. Doordat het zo licht is heeft het transportbedrijf de mogelijkheid om zwaardere goederen te vervoeren. Brandstof verbruik wordt hierdoor ook gereduceerd doordat er vaak meer en of zwaardere goederen getransporteerd kunnen worden. Op deze manier zijn er minder ritten nodig waardoor het voor transport bedrijven dus goedkoper wordt.

Het is ook erg goed bestand tegen corrosie. Het aluminium wordt beschermt door een natuurlijke oxidelaag die zich er omheen vormt. Om het nog beter bestand te maken tegen corrosie wordt het vaak geanodiseerd. Bij het anodiseren wordt er een kunstmatige oxidelaag aangebracht op het product. De geanodiseerde laag bied vaak nog meer weerstand dan een natuurlijke oxidelaag.

Aluminium is makkelijk vormbaar bij relatief lage smelttemperaturen. Op deze manier kan het gemakkelijk vervormd worden om profielen te produceren. Vaak wordt het in een mal geperst waarna er een raamkozijn van kan worden gemaakt.

Zoals eerder is aangegeven wordt aluminium gebruikt om blikjes te maken. Dit is mogelijk doordat er bij aluminium geen giftige stoffen afgegeven worden. Consumptieartikelen kunnen dus verpakt worden met dit materiaal.

De nadelen

De prijs van aluminium ten opzichte van staal is aanzienlijk hoger. Dit komt met name doordat het verreiken van aluminium meer energie kost dan bij staal. Een manier om de prijs te reduceren is door gerecycled materiaal te gebruiken.

Ook het lassen is lastiger dan bij staal.

Bewerkingsmachines

Voor de bewerking van aluminium kunnen speciale bewerkingsmachines worden gebruikt. Zo zijn er verschillende zaagmachines te krijgen. U heeft de keuze uit 1-kops- en 2-kopszaag machines maar ook radiaal- en raveelzaagmachines. Bij deze machines zijn ook diverse afzuigingssystemen en bewerkingscentra compatibel.