Veiligheid garanderen tijdens carnaval

Het jaarlijks terugkomende evenement: Carnaval. Bij menig mens geliefd, vooral onder de Brabanders. Maanden van te voren wordt er al begonnen met de bouw van de carnavalswagen. Verschillende carnavalsverenigingen rijden met diverse optochten mee.

De bouw

Een carnavalswagen is niet iets wat je “zo maar even bouwt”. Er moet een ontwerp gemaakt worden die door hobbyisten gemaakt moet kunnen worden. Toch zijn er steeds meer wagens die erg technisch zijn. Zo komen er vaak draaiende onderdelen in terug. Ook hier moet tijdens het ontwerp rekening mee gehouden worden. Daarnaast is het van belang dat het ontwerp aan allerlei voorschriften doet. Zo moet er rekening gehouden worden met de lengte, breedte en hoogte van de wagen en moeten scherpe hoeken vermeden worden. Voor de veiligheid tijdens de bouw zelf is de carnavalsvereniging zelf verantwoordelijk.

Festiviteiten

De carnavals festiviteiten duren doorgaans een hele week. Iedere dag zijn er in grote steden feesten en op enkele dagen in de omliggende dorpen. Ook vinden de carnavalsoptochten op verschillende dagen plaats zodat carnavalvierders meerdere optochten kunnen bezoeken. Tijdens de optochten is het belangrijk dat het verkeer omgeleid wordt en er op drukke plekken veiligheidshekken staan. Op verschillende plekken rondom het parkoers kunnen er alcoholische drankjes genuttigd worden. Om snel en adequaat te kunnen handelen bij calamiteiten zullen er vrijwilligers aanwezig moeten zijn die een EHBO cursus hebben gevolgd. Dronken carnavalvierders hebben regelmatig rare acties waardoor ze zich kunnen bezeren. Daarnaast vinden er zo nu en dan opstootjes plaats waarbij vaak rake klappen uit worden gedeeld. Na de optocht verplaatsen de feestvierders zich naar café’s. In bijvoorbeeld Breda worden de feestvierders verspreid over de grote markt en de havenmarkt. Op deze manier is er voldoende ruimte om alle feestvierders op te vangen. Bij deze markten zijn talloze café’s te vinden, voor ieder wat wils. Doordat de feestvierders zo verspreid feesten, is er wel meer beveiliging nodig. Bij ieder café staan doorgaans twee of drie beveiligers die met elkaar in verbinding staan. Wanneer er zich een calamiteit voor doet kunnen de beveiligers elkaar direct te hulp schieten. Ook patrouilleren er politie agenten door de stad, zij kunnen herrieschoppers direct aanspreken, beboeten of arresteren om de veiligheid van de overige feestvierders te kunnen garanderen.

Om gevaarlijke gevechten te voorkomen wordt er enkel drank geschonken in plastic bekers. Doorgaans kan het voor komen dat er met bierflesjes geslagen wordt. Aangezien tijdens carnaval menig mens over zijn grens gaat qua het nuttigen van alcohol wordt dit alvast vermeden door drank dus in plastic bekers aan te bieden.

Zelf verantwoording

Naast bovengenoemde is iedereen natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar daden. Daarnaast is het van belang dat er een oogje in het zeil wordt gehouden in de vriendengroep. Men hoort op elkaar te letten en elkaar te behoeden van calamiteiten en hulp te bieden wanneer dit gewenst is.
In een uiterst uitzonderlijk geval kan het voor komen dat iemand hartproblemen krijgt. Weet jij al hoe je met een AED om moet gaan? Lees het hier.