Traditioneel oliebollen recept

Bij Oud & Nieuw hoort natuurlijk de traditionele oliebol. Oliebollen kunnen gemaakt worden in allerlei soorten en maten: met krenten, met appel, kaal, en ga zo maar door. Nu kun je natuurlijk naar de plaatselijke Jan Linders gaan om oliebollen te kopen, maar als je daar toch bent kun je net zo goed alle ingrediënten voor oliebollen kopen en ze lekker zelf bakken. Een zelfgebakken oliebol kun je namelijk maken zoals je hem zelf het lekkerst vindt. Iedereen kan oliebollen bakken en het grootste deel van de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 1 kilo bloem
  • 50 gram suiker
  • 80 gram gist
  • 20 gram zout
  • 2,5 liter zonnebloemolie
  • Krenten
  • Frituurpan
  • Grote beslagkom
  • Poedersuiker
  • Mixer
  • Schuimspaan
  • Thermometer
  • Theedoek
  • Servetjes en keukenpapier
  • Grote juslepel
  • Eventuele andere ingrediënten

Oliebollen bakken!

Heb je alle ingrediënten in huis? Dan is het nu tijd om oliebollen te bakken! Probeer je zo goed mogelijk aan de volgende stappen te houden:

1. Beslag maken

Oliebollen worden gemaakt van mix bestaande uit water, bloem, gist, zout en suiker.

Meng als eerste de gist met het water. Voeg vervolgens de bloem toe en mix alles een halve minuut op de laagste stand van de mixer, zodat er geen grote klonten in de mix ontstaan. Voeg na het mixen de suiker en het zout toe.

2. Extra ingrediënten toevoegen

Als je graag krenten in de oliebollen eet, dan is dit het moment om deze aan de mix toe te voegen. Naast krenten zijn rozijnen en stukjes appel ook erg lekker.

3. Even wachten

Het mengsel dat je nu in de kom hebt is nog niet klaar om gebakken te worden. Dit moet namelijk eerst nog rijzen. Pak een doek, maak deze vochtig en leg deze over de schaal heen. Zo droogt het beslag niet uit. Zet de afgedekte kom op een warme plek en laat hem 45 minuten tot één uur staan.

4. Olie verhitten

Terwijl het beslag aan het rijzen is kun je de olie alvast verhitten. Voor het bakken van de oliebollen kun je gebruik maken van een frituurpan of een gewone grote pan. De frituurpan kun je zelf instellen op de juiste stand en temperatuur, maar moet voor en na gebruik goed schoongemaakt worden zodat de oliebollen niet naar friet smaken. Wanneer je een gewone pan gebruikt kun je de temperatuur meten met een thermometer. De olie in de pan moet verhit worden tot 180 graden.

5. Oliebollen bakken

Als het beslag goed is en de olie op de juiste temperatuur is, pak je de sauslepel en giet je heel voorzichtig wat beslag in de olie. Je mag zelf bepalen hoeveel beslag dit is, het is maar net wat je zelf lekker vindt. Schep zoveel oliebollen uit de schaal tot de pan helemaal vol zit. Let er wel op dat de oliebollen niet tegen elkaar plakken. Draai de oliebollen zo nu en dan een keer voorzichtig rond en laat ze ongeveer zes minuten bakken.

6. Uitlekken

Wanneer je denkt dat de oliebollen goed zijn kun je ze met een schuimspaan oppakken en ze op een keukenpapiertje leggen. Dit papiertje neemt de olie snel op.

Als je de oliebollen niet goed laat uitlekken, worden ze heel vet en dat is alles behalve lekker.

7. Nazorg

Het is begrijpelijk dat je meteen na het bakken de oliebollen soldaat wilt maken, maar het is fijner om eerst even alle gebruikte spullen schoon maken. Het is namelijk erg moeilijk om het beslag en de olie schoon te maken als deze aangekoekt zijn. Het is beter om dit te voorkomen dan te genezen.

8. Bunkeren!

Wanneer je voldoende oliebollen gebakken hebt en de keuken weer schoon is, kun je de oliebollen serveren. Dit is natuurlijk het lekkerst met veel poedersuiker. Geniet ervan!