Tips voor een goede portretfoto

Misschien vind je het wel erg leuk om foto’s te maken en heb je geïnvesteerd in een goede camera. Dit wil natuurlijk niet meteen zeggen dat je ook goed kunt fotograferen. Als je geen professionele studio en geen professionele camera hebt, kun je alsnog mooie foto’s maken. Als je rekening houdt met bepaalde omstandigheden, moet dit zeker lukken. Maar waar moet je nou op letten bij het maken van portretfoto’s? Of het nou om een zakelijke portretfoto of een vrolijke fotoshoot gaat, hier vind je enkele tips.

Oefening baart kunst

Zoals dit met de meeste dingen gaat, geldt ook hiervoor dat oefening kunst baart. Belichting is hierbij bijvoorbeeld heel belangrijk. Als je ervaring krijgt met de belichting voor een foto, zal dit steeds beter gaan. Op deze manier kom je erachter wat er wel werkt en wat er niet zo goed werkt. Ook de compositie is iets wat je moet oefenen. Als je dit uiteindelijk onder de knie krijgt, zul je mooie fotoresultaten bereiken. Geduld is dus ook bij het fotograferen van portretten een belangrijke zaak.

Het model

Het maken van een goede foto heeft natuurlijk ook te maken met het model zelf. De aankleding van het model kan een grote rol spelen bij de foto. Als je een witte achtergrond hebt, is contrasterende kleding heel mooi. Ook kunnen accessoires heel leuk werken op een foto. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bloem of aan een hoed. Een beetje mooie make-up kan ook leuk zijn, echter hoeft dit niet te veel te zijn.

 

De mooiste foto’s worden gemaakt op het moment dat het model ontspannen is. Maak dus gerust een gezellig praatje met het model om hem of haar op zijn gemak te stellen. Ook is het belangrijk om aanwijzingen te geven aan het model. De houding van het model is erg belangrijk op de foto’s. Aangezien jij het beeld voor je hebt, kun jij het beste deze aanwijzingen geven.

De omgeving

Om mooie foto’s te maken zonder dat je een studio tot je beschikking hebt, kun je het beste gebruik maken van natuurlijk licht. Hiervoor kun je naar buiten gaan, maar je kunt de foto’s ook maken bij een raam waar het licht mooi naar binnen valt. Verder kun je foto’s maken in verschillende belichtingstijden, zo is de kans groter dat er een goede foto tussen zit. Hier kun je mee experimenteren, maar je kunt ook experimenteren met het in- en uitzoomen. Naderhand kun je alle gemaakte foto’s terug kijken en de beste uitzoeken en licht bewerken.

 

Als je nou echt serieus aan de slag wil gaan met het fotograferen, kun je ervoor kiezen om een cursus te volgen. Hier leer je over het gebruik van flitsers, natuurlijk licht, de compositie en de techniek.

Fotograaf

Als je een mooie zakelijke portretfoto wil hebben van jezelf, kun je natuurlijk ook naar een echte fotograaf gaan. Deze weet precies hoe hij of zij jou goed op de foto kan zetten. Een zakelijke portretfoto kan erg positief werken voor je online profilering. Zo krijgen bijvoorbeeld potentiële werkgevers een beter beeld van je als ze je opzoeken op LinkedIn. Het is dus zeker de moeite waard om eens naar een fotograaf te stappen voor een zakelijke portretfoto.