Rolluiken laten plaatsen

Je ziet het bij steeds meer huizen voor de ramen: rolluiken. Rolluiken zijn erg handig om het huis als het ware af te schermen van de buitenwereld. De meeste rolluiken worden van aluminium of kunststof gemaakt, omdat dit simpelweg de beste materialen hiervoor zijn. Maar wat zijn nu de voordelen van rolluiken?

De voordelen

Het gebruiken van rolluiken brengt een aantal voordelen met zich mee. Het werkt als zonwering. In Nederland worden de zomers steeds warmer, waardoor alle mogelijke verkoeling mooi is meegenomen. Door de afscherming van de ramen blijft warmte buiten.

Ook zijn het echte inbrekers verschrikkers. Van buiten is het erg lastig om een rolluik zonder lawaai omhoog te krijgen. Negen van de tien keer zal deze hardhandig vernield moeten worden. De meeste inbrekers proberen hierdoor niet eens in te breken bij huizen met deze vorm van bescherming. In een luidruchtige buurt kan het verstandig zijn om speciale rolluiken te nemen met een schuimlaag. Deze zorgt er voor dat er minder geluid van buiten, binnen het huis te horen is. Het is dus geluidswerend. De zojuist genoemde schuimlaag zorgt tevens voor een isolerende werking. In de winter houdt het de warmte binnen, terwijl het in de zomer de koelte binnen houdt. Altijd fijn! In beide gevallen zorgt het er voor dat je minder kosten kwijt bent aan zowel ventilatie als verwarming.

Slaap nu nog beter doordat de gehele kamer verduisterd kan worden. Een gordijn laat vaak nog wat licht door, bij een rolluik is dit niet het geval.

Om wat meer privacy te hebben kunnen de rolluiken omlaag gelaten worden. Op deze manier heb je geen last van pottenkijkers. Het nadeel hiervan is echter wel dat je zelf ook minder buiten kunt kijken. Meer voordelen wat betreft aluminium kun je hier vinden.

De nadelen

Veel nadelen zijn er eigenlijk niet te herkennen. Wel dat het redelijk prijzig is om ze aan te schaffen en vakkundig te laten plaatsen. Daarnaast staat het niet bij alle huizen even mooi en zorgt het er voor dat je zelf ook minder zicht hebt naar buiten.

 

Hoe worden ze gemaakt?

Rolluiken van bijvoorbeeld aluminium worden in speciale werkplaatsen gemaakt. Zij beschikken over een zogeheten arreteermachine. Met behulp van voorgesneden aluminium-lamellen worden de rolluiken gemaakt. De lamellen worden aan elkaar gehecht en voorzien van afdekkappen. Het handige van dit apparaat is dat het beide kanten tegelijkertijd kan hechten. Voor meer informatie over arreteermachines kun je contact opnemen met Calvet bewerkingsmachines.

 

Laten plaatsen

Wanneer je rolluiken laat plaatsen moet je je van te voren afvragen of er genoeg budget voor is. Vaak kosten ze €500,- per stuk waarna er nog extra kosten bij komen voor bediening en montage. Hierbij krijg je echter wel vijf jaar garantie. Wanneer je ze zelf installeert is dit niet het geval. Mijn advies is dan ook om ze te laten installeren. Op deze manier voorkom je problemen en een hoop kosten. Oké. Je betaald wat meer maar dan weet je ook zeker dat ze goed gemonteerd zijn.