Rol van man tijdens zwangerschap

Vrouwen kunnen de zwangerschap niet alleen aan, mannen kunnen net zo belangrijk zijn om de zwangerschap in goede banen te leiden. Dit hoeven niet alleen maar grote dingen te zijn zoals de psychologische hulp, maar ook meerdere kleine dingen wegen even zwaar mee. Hier een opsomming van een aantal dingen die een rol spelen bij het vervullen van het toekomstig vaderschap.

Echo

Normaal worden echo’s pas afgenomen als je toekomstige baby 20 weken oud is. Echter is dit ook al mogelijk vanaf 13 weken als je echt niet wilt wachten om alvast het geslacht te bepalen. Het is voor vaders ook belangrijk om aanwezig te zijn bij de echo, dit is onderzocht bij een aantal interviews die zijn afgenomen door een professor van de universiteit van Wisconsin. Vaders die naar de echo zijn geweest, gaven aan dat zij meer nadachten over hun rol als vader in de toekomst. Verder speelt dit ook een rol bij de binding tussen vader en kind. Er zijn verschillende soorten echo technieken, het meest bekend is de 2D echo waarmee u zwart-wit plaatjes kijkt van het kind. Iets wat meer bij deze tijd hoort is de 3D pretecho, hiermee kijkt live naar HD beelden van het kind, dit zijn dan wel foto’s. Gelukkig zijn de zwart-witte plaatjes vervangen door foto’s met een roze tint, waardoor de beelden levensecht lijken. De ontwikkelingen staan hierbij niet stil, naast de 3D echo’s is er ook nog de 4D pretecho. Het verschil hierin is dat er live filmpjes worden gemaakt. De beelden zijn mooi met diepte en roze tinten weergegeven, het lijkt net alsof je het kind voor je neus hebt.

Wieg/ bedje aanschaffen

Een wieg of bedje schaf je niet zomaar aan, er zijn wel een aantal vereisten die je moet doorlopen, zodat je kind straks heerlijk in zijn wieg kan indutten. Sommige families gebruiken een wieg die van generatie op generatie wordt doorgegeven, alleen vroeger namen ze het gebruik van wiegjes wat minder nauw. Dit zijn wat tips om op te letten bij het kopen van een wieg. De hoogte, breedte en diepte zijn ook van belang, aangezien een baby ook nog heen- en weer beweegt. De minimale afmetingen moeten zijn: D30cm X H45cm X L80cm. Een wieg moet ook goed geventileerd zijn, daarom moet je kijken of er in de bodem gaatjes zitten. Kijk bij het kopen ook goed of er een stevig matras in zit, druk een aantal keren op het matras en voel of het matras niet te ver indeukt. Als je een wieg koopt met spijlen ertussen, let dan goed op dat de minimale afstand 4,5cm is en de maximale afstand 6,5cm. Als het kind al wat groter begint te worden en het kan zichzelf optrekken, dan is het verstandig om een nieuwe wieg te kopen. Over het algemeen kun je een wieg of bedje tussen de 3 en 6 maanden vervangen voor een nieuwe.

Klussen

Voordat het kind wordt geboren, wil je alles gereed hebben. Een kinderkamer hoort er daarom ook bij. Dit kan je laten doen door een extern bedrijf, maar waarom die extra kosten als je het zelf ook kan. Hierin kan je samen met je partner jullie creatieve uitlatingen in de praktijk brengen. Jullie kunnen zelf bespreken welke kleur de kamer krijgt en als het nog mogelijk is samen aan de slag om de muren te schilderen. Voor de echte handige en creatieve mannen onder ons zou je ook de wieg, kasten en verdere attributen zelf kunnen maken. Dit zijn de grotere taken voor de mannen, maar als de vrouw ziet hoe hard je aan het zwoegen bent om alles gereed te maken voor deze grote wereld, wordt ze toch spontaan verliefd op je.