Robotstofzuiger

In science fiction films spelen robots meestal een negatieve rol waarin ze de wereld overnemen en ons allemaal elimineren. In het echte leven blijkt dat totaal anders te zijn, ze zijn bruikbaar voor het huidhouden, voor het tapijt schoonmaken.

De irobot Roomba 880 is de koning van de robotstofzuigers, maar waarom is dit type nou zo goed in vergelijking met de concurrenten. De roomba heeft absoluut niet de vorm van een robotstofzuiger, het cirkelvormige apparaat heeft de grote van een autostuur. Op de bovenkant bevinden zich vier knoppen en een hendel met een grote startknop. Daarnaast nog vier andere knoppen waarmee je de klok, schoonmaak schema, terug naar basis of geconcentreerd schoonmaken mee kan instellen.

De robot programmeren voor een schema is eenvoudig. Selecteer de dag, tijd en duw op de start knop. Zolang de klok juist is ingesteld zal de robot schoonmaken volgens tijd en terugkeren naar de basis wanneer ie klaar is. Als de batterij bijna leeg is of als de vuilnisbak vol is,  zal de Roomba dat ook registreren en terugkeren naar de basis.

De Roomba 880 is in staat op meerder kamers schoon te maken en zal maximaal 25 minuten besteden in elke kamer voordat ie verdergaat. Twee ‘virtuele muur lichthuizen’ zijn mogelijk.  Deze voorkomen dat de robot na een paar minuten weer doorgaat zonder volledig schoon te maken. Vervolgens zal deze functie er ook voor zorgen dat de robot zijn weg weer terug kan vinden naar het oplaadpunt.

Bij de aanschaf van een robotstofzuiger, zal het resultaat misschien tegenvallen. Merkbaar is dat ie minder goed schoonmaakt dan een mens en dat de eerste keren de vuilnisbak snel vol is. Niet getreurd, het is de bedoeling dat de robot iedere dag schoonmaakt, dus door de hoeveelheid keren dat ie bezig is zal ie uiteindelijk hetzelfde resultaat kunnen verwezenlijken als een mens. Ook het bakje raakt na een aantal dagen minder snel vol. Kortom, dit apparaat draagt bij aan de huishoudelijke taken.