Planten in de aanval bij ‘horen’ van etende rupsen

Je zou het misschien gek of zweverig vinden, maar af en toe een gesprek voeren met je planten zal ze goed doen! Heb je geen zin om te praten, zet dan een rustig muziekje voor ze op waar ze van kunnen genieten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde tonen planten sneller laten groeien. Ja, bepaalde geluiden, niet alle! Zo staan de kruisbloemen van de zandraket op scherp zodra ze knagende rupsen horen. De stress is niet ongegrond, want een bloemetje staat gewoon op het menu van een rups. De kruisbloemen gaan mosterdolie produceren als hij ze aan hoort komen en dat is giftig voor ze.

Vibraties van geluid

Maar bloemen hebben toch geen oren? Nee, maar toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ze echt het geluid van knagende rupsen herkennen. Voor de proef hebben de onderzoekers een speciale microfoon gebruikt om het geluid vast te leggen dat rupsen produceren als ze aan een blad knagen. Vervolgens hebben ze deze geluidsopnames afgespeeld bij de kruisbloem die nog helemaal intact was. Elk geluid produceert bepaalde vibraties en zodra de vibraties van een blad-etende rups de bloemen bereikten ging de bloem zich klaarmaken om het gevecht aan te gaan. De onderzoekers pushten de bloemen tot het uiterste en zetten vervolgens de rupsen op de plant. Wat bleek? De plant begon met het aanmaken van hoge concentraties van de voor rupsen giftige mosterdolie.

Test zonder geluid

De onderzoekers testten ook met planten die geen geluiden van etende rupsen te horen kregen. De rupsen werden uit het niets op de plant gezet. Deze planten hadden slechts een kleine hoeveelheid mosterdolie geproduceerd nadat de rupsen naar boven klommen om bij de bloemen te kunnen.

Geluid van de wind

Om tot een gegronde en valide conclusie te komen dat bloemen reageren op het geluid van knagende rupsen hebben de onderzoekers de planten ook andere geluiden laten horen, zoals het geluid van de wind. Dat leidde tot geen enkele reactie van de plant.

Kunstplanten

We kunnen de kruisbloemen van de zandraket dus een fijn ontspannen leven geven door regelmatig met hem te praten en rupsen bij hem weg te houden. Misschien kunnen we de rupsen wel om de tuin leiden door er kunstplanten omheen te zetten.