Modern fleet management

Grote commerciële bedrijven hebben doorgaans veel lease auto’s in hun bezit. Deze zijn dagelijks op de weg en maken veel kilometers. De ene auto maakt meer kilometers dan de ander waardoor de auto die meer rijd vaker een onderhoudsbeurt nodig heeft. Nu hoeft dit geen probleem te zijn mits er gebruik wordt gemaakt van fleet management.

Dynamisch onderhoudsschema

Waar vroeger auto’s nog jaarlijks voor onderhoud weg gingen, zo gaan ze nu wanneer het nodig is. Met behulp van fleet management is het mogelijk om per service in te stellen wat en wanneer het gedaan moet worden. Door het instellen van een interval kan de auto teruggeroepen worden voor een onderhoudsbeurt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om dit in te plannen op het aantal gereden kilometers. Stel je hebt in het fleet management systeem ingesteld dat er na iedere 35.000 gereden kilometers een kleine onderhoudsbeurt nodig is. Er komt dan een melding binnen zodra een werknemer dit aantal heeft bereikt. Medewerkers op kantoor kunnen dit doorgeven aan de bestuurder van de auto zodat deze bij de garage wordt afgeleverd.

Onderhoudsoverzichten

Het fleet management systeem maakt het mogelijk om met één druk op de knop diverse overzichten in beeld te krijgen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een volledig onderhoudsoverzicht te raadplegen. In dit overzicht kun je de ingeplande services zien of juist de geschiedenis van het uitgevoerde onderhoud. Dit systeem kan dit van iedere auto bijhouden waardoor fleet management efficiënter uitgevoerd kan worden.

Overige mogelijkheden

Door gebruik te maken van GPS track en trace in de auto’s kan er nauwkeurig gemeten worden hoeveel kilometers een bepaalde auto heeft gereden en op welk traject. Doordat de track en trace iedere 5 seconde de locatie doorgeeft kunnen de auto’s live gevolgd worden. Hiermee kan niet alleen het rijgedrag gemonitord worden maar zo kunnen de ritten ook geanalyseerd worden. Wanneer er files zijn kan dit doorgestuurd worden naar de smartphones van de bestuurders zodat zij deze kunnen omzeilen. Nu worden de auto’s natuurlijk ook af en toe privé gebruikt. Om inzicht te krijgen in zakelijk en privé tanken is er de tankpas koppeling. Op deze manier kan er bepaald worden of er te veel privé gereden is of niet.
Informatie over een milieuvriendelijk wagenpark vind je in dit artikel.