Met Rioolwater een zwembad verwarmen

Waterschap Groot Salland is in samenwerking met de gemeente Raalte een bijzonder project begonnen in recreatiebad van zwembad Tijenraan. Donderdag 26 september begon het project genaamd Restwarmte rwzi Raalte. De samenwerkende organisaties gaan tijdens het project proberen warmte te produceren uit gezuiverd rioolwater om vervolgens daarmee het zwembad te verwarmen dat een paar kilometer daar uit de buurt ligt. De wethouder Jacques van Loevezijn was bij het startschot van het project aanwezig.

Win-win

Het mes snijdt aan beide kanten, want aan de ene kant is het uiteraard duurzaam dat het zwembad op deze manier verwarmd wordt, maar aan de andere kant wordt de warmte van het water dat anders weggespoeld zou worden door het doucheputje weer hergebruikt. Wie weet kan het in de toekomst ook doorgetrokken worden naar mensen die hun zwembad in de tuin op deze manier duurzaam willen verwarmen.

Het project

Het gaat allemaal gebeuren in de rioolwaterzuiveringsinstallatie die aan de rand van het dorp ligt. Het afvalwater dat van woningen afkomt wordt gezuiverd en doorgestuurd naar oppervlaktewater. Het water dat gezuiverd is, is op dat moment zo’n acht tot twintig graden Celsius, afhankelijk van het seizoen. Zoals bekend is warmte energie en de warmte die op dat moment aanwezig is in het water wordt daarom ook thermische energie genoemd, die normaal gesproken verloren gaat. Zonde vond het waterschap en daar gaat nu verandering in komen. De thermische energie gaat nu gebruikt worden om het verderop gelegen zwembad op te warmen.

Duurzaamheid

De verwachte besparing van gas is maar liefst 150.000 kuub op jaarbasis. Dat staat gelijk aan een besparing van 25.000 euro per jaar en nog veel belangrijker 137.000 kilo minder uitstoot van CO2. Voor de winning van de warmte gebruikt men 40.000 liter water per uur. Dit stroomt door een leiding van zo’n 600 meter lang om het zwembad te bereiken. Het zwembad heeft ook enkele aanpassingen moeten doen om deze manier van verwarmen mogelijk te maken: zij heeft bijvoorbeeld een kelder gerealiseerd om de energie-installaties in kwijt te kunnen. De bezoekers van het zwembad krijgen allemaal duidelijk inzage in waar het zwembad mee bezig is en hoe duurzaam het is.