Meer interesse voor de nieuwbouwmarkt

Sinds de uitbraak van de economische crisis hebben veel huiseigenaren of projectontwikkelaars last gehad van de tegenvallende huizenverkoop. Gelukkig gaat het steeds beter met de Nederlandse economie en dat is terug te zien in de nieuwbouwmarkt. Er wordt gesproken van een voorzichtig herstel aangezien er in de eerste zes maanden van 2014 meer woningen zijn verkocht.

Dat blijkt uit analyse van de cijfers van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) die in de Monitor Nieuwe Woningen terug zijn te vinden. In het tweede kwartaal zou het aantal verkopen boven de 5.000 uitkomen. Als deze trend doorzet verwacht de organisatie dat er in 2014 ruim 20.000 woningen een eigenaar krijgen.

In vergelijking met voorgaande jaren valt er een flinke toename te herkennen. Zo werden er in 2013 slechts 13.500 nieuwbouwwoningen verkocht terwijl dat in 2012 nog 15.000 was. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er ongeveer hetzelfde aantal huizen verkocht als in het vierde kwartaal van 2014. Neprom noemt het hoopgevend aangezien er in deze periode vaak juist minder huizen worden verkocht.

De voordelen van een nieuwbouwhuis

De aanschaf van een nieuwbouwwoning heeft vaak enkele voordelen. Zoals de naam al zegt is de woning nieuw, wat betekent dat je de komende jaren minder kosten hebt aan onderhoud. Je hoeft bijvoorbeeld de kozijnen niet te vervangen en de riolering is goed aangelegd. Althans, dat mag je verwachten van een huis dat net nieuw is gezet.

Daarnaast worden bepaalde nieuwbouwhuizen kaal opgeleverd waardoor je zelf de inrichting kunt doen. Je kunt een deurdranger aanbrengen, een keuken naar eigen smaak kiezen en de badkamer inrichten zoals jij het wilt.