Laseren: hot or not?

Waar denk je aan bij het woord laseren? Antwoorden op deze vraag zouden nog wel eens heel divers kunnen uitvallen. Laseren wordt namelijk op heel veel verschillende terreinen ingezet. De mogelijkheden zijn ontzettend groot en lijken alleen maar toe te nemen. Maar wat is het eigenlijk, en wat kun je ermee? Het antwoord lees je hier.

Wat is laseren?

Laseren betekent eigenlijk “lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling”, en is afkomstig van de Engelse termen Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laser is een hele geconcentreerde lichtbron, die een heel smal bundel licht kan voortbrengen. In tegenstelling tot diverse andere lichtbronnen schijnt dit licht dus in één richting. Deze techniek werd in 1917 al uitgevonden door Albert Einstein, en heeft zich sindsdien steeds verder ontwikkeld.

Laseren voor het lichaam

Met behulp van lasertechnieken kunnen tegenwoordig diverse aandoeningen worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan permanent ontharen, ogen laseren voor beter zicht, of het behandelen van huidaandoeningen zoals couperose en pigmentvlekken. Ieder jaar komt er wel weer een nieuw apparaat op de markt met nóg betere resultaten.

Laseren voor plezier

Een spannend spel met vrienden, kennissen of familie: lasergamen. Het is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de recreatieve sector. Bedrijven omschrijven het als combinatie tussen technologisch hoogstandjes en menselijke fantasie. Lasergamen is een futuristisch spel waarbij je anderen met behulp van een lasergun met raken. Ongevaarlijk en leuk!

Laseren in de industriële sector

Met behulp van lasertechnieken kunnen een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststof, gas, hout en textiel worden gesneden. De lichtstraal wordt hierbij zodanig gefocusseerd dat de intensiteit van de lichtstraal aanzienlijk toeneemt. Het materiaal smelt of verdampt dan als het ware. Daarnaast kan laseren helpen bij het graveren en lassen van onderdelen. De meest gebruikte typen lasers die in de industrie worden gebruikt zijn de Co2-laser en de Nd-YAG-laser.