Kweekburger op het menu over vijf jaar normaal

De kweekburger is bezig met zijn opmars. De burgers, niet gemaakt van vlees maar ontwikkelt in een laboratorium met ingewikkelde laboratoriuminrichting, bestaan uit stamcellen afkomstig van runderen. De ontwikkeling kostte twee jaar geleden nog 250 duizend euro, maar moet volgens de ontwikkelaar Mark Post binnen een paar jaar overal verkrijgbaar zijn.

Burger van stamcellen

Mark Post zorgde voor een opschudding met zijn burger: het is de eerste burger die gemaakt is van stamcellen. Een soort kloon als het ware. De hoogleraar aan de universiteit van Maastricht hoopt dat over vijf jaar de burger een normaal product op de menu kaart wordt.
De productie van de burger heeft een andere insteek gekregen waardoor massaproductie mogelijk is. Het enige wat de burger nu nog in de weg staat is de Voedsel- en Warenautoriteit, aangezien zij hun toestemming voor de massaproductie nog niet hebben gegeven.

Prijs van de burger

Nu hoor ik u denken: ‘een burger van een kwart miljoen ga ik toch nooit kunnen betalen?’ Ook op dat vlak is er goed nieuws: door de massaproductie zal de prijs van de burger flink dalen. De productie kan vaten van 25 duizend liter vlees leveren waardoor de prijs van de burger zal zakken naar zo’n 60 euro per kilo. Met die prijs is de burger een duur product, maar betaalbaar voor de fijnproevers. Uiteindelijk zal de prijs nog meer moeten dalen om ook in de schappen van de supermarkten terecht te komen.

Toekomst van de kweekburger

Pas dan kan de ‘gewone’ mens de burger proeven en dan wordt duidelijk of kweekvlees aan zal slaan of niet. Mark Post hoopt dat de burger binnen vijf tot tien jaar wordt gezien als een ordinaire hamburger onder de naam MosaMeat. De onderneming die ervoor is opgericht staat onder leiding van Peter Verstrate, die op zijn beurt een hoop vertrouwen heeft in het marktintreden van de burger. Hij denkt dat de burger voor velen een ethische oplossing zal bieden: mensen vinden het dierenleed ernstig, maar vinden het moeilijk om vlees te laten staan. Dat zal het gat in de markt worden, aldus MosaMeat.