Kwaliteit van houten horloges en houten zonnebrillen

De laatste tijd zien we op de Nederlands markt steeds meer houten lifestyle producten zoals houten horloges en houten zonnebrillen. Deze producten zijn te vinden in allerlei modellen en in verschillende uitvoeringen. Door het gebruik van hout en vooral door de specifieke houtstructuur is elk exemplaar uniek.

Maar laten we eens gaan kijken hoe zit het met de kwaliteit. Op het moment van schrijven zijn er verschillende producenten van houten accessoires in Amerika, Europa en in Azië. In Azië vinden we vooral in China veel producenten die houten producten tegen een zeer lage prijs aanbieden. Wat direct in het oog springt is dat de producten van de verschillende fabrikanten erg veel op elkaar lijken.

De houten producten die in Europa en Amerika worden geproduceerd hebben een eigen uitstraling. Bij het vervaardigen wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout en de fabrikanten proberen hierbij de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken. Daarbij wordt naast duurzaam hout vaak ook een gedeelte van de omzet gestoken in herbebossing.

Naast een specifieke stijl en milieubewuste uitstraling, heeft een accessoire van hout nog meer voordelen. Zo zijn horloges van hout lichtgewicht en door het ontbreken van chemische bestandsdelen in het productieproces zijn de alle houten producten nagenoeg hypoallergeen.

Uiteraard zitten er ook enkele nadelen aan het gebruik van hout. Houten horloges zijn bijvoorbeeld niet waterdicht. Overigens kunnen ze in het dagelijks gebruik prima gedragen worden.
Bij horloges in het hogere segment is het glas vaak krasbestendig, de houten kast en de houten band zijn daarentegen minder krasbestendig dan een horloge van bijvoorbeeld metaal.

Dit jaar zal blijken of deze houten accessoires slechts een eenmalige trend zijn of dat deze duurzame en ecologisch verantwoorde producten hun eigen plek weten te vinden in de hedendaagse fashionmarkt. Gezien het ‘groene tintje’ en het eigenzinnige karakter van deze producten verwachten we deze eco-accessoires de komende tijd steeds vaker zullen tegenkomen.