Knuffels van herdenkingsplaatsen MH17 krijgen tweede leven

Wat wordt er eigenlijk gedaan met de knuffels die gelegd worden bij een herdenkingsplek? Op die vraag komt nu een antwoord. Althans voor de duizenden knuffels die neer waren gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp met de MH17. De knuffels worden geschonken aan de stichting geef een knuffel die knuffels schenkt aan zieke kinderen of verkoopt voor het goede doel. Dankzij de knuffels kunnen zieke kinderen naast het lezen van kindertijdschriften zich vermaken met een stoffen vriendje.

Herdenkingsplekken

Na de vliegtuig ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines werden er op meerdere plekken in Nederland plaatsen ingericht om de slachtoffers te herdenken. Op Schiphol kwam een herdenkingsplek waar veel knuffels, bloemen, foto’s en andere boodschappen werden gelegd voor zowel de slachtoffers als de families die ze na hebben gelaten. Ook op de vliegbasis in eindhoven, waar de kisten aankwamen met het vliegtuig, werden veel knuffels en andere boodschappen gevonden evenals bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne gelegen in Hilversum. In totaal werden er bij het opruimen van de herdenkingsplekken zo’n 2 duizend knuffels verzameld.

Symbool

Evert van Zijtveld is bestuurslid bij de stichting Vliegramp MH17. Hij vertelt dat het enorm van belang was dat de knuffels niet werden vernietigd. ‘De knuffels staan voor het ongeloof en het verdriet wat iedereen in de samenleving voelde. Iedereen leefde mee met de nabestaanden en sommigen toonden dat door het leggen van een knuffel.’ Zegt Evert. Daarom zijn de knuffels geschonken aan de stichting Geef een knuffel van Martijn en Laura Westerbrink. Zij verkopen knuffels voor het goede doel. De opbrengst gaat naar mensen die leiden aan een taaislijmziekte. Daarnaast schenken zij de knuffels aan ernstig zieke kinderen.

De oprichters van de stichting hebben bekend gemaakt dat de knuffels die achtergelaten zijn op de herdenkingsplekken van de MH17 worden geschonken aan zieke kinderen. Wanneer ze worden geschonken zullen de ouders en de kinderen niet te weten komen dat de knuffels afkomstig zijn van de herdenkingsplekken. De knuffels zijn netjes schoongemaakt en eventuele labels en boodschappen die eraan vast zaten zijn verwijderd.