Islamitisch Geïnspireerde Tegels

Veel mooie patronen tegels komen uit de Islamitische wereld. Vaak gebruiken ze complexe mozaïek patronen. Hieronder een korte geschiedenis over Islamitische tegels en waar ze gebruikt worden.

Vroege Islamitische mozaïek tegels in Perzië waren gemaakt van geglazuurde baksteen en  bestonden voornamelijk als versieringen in moskeeën en mausolea. De typische turquoise tegels werden populair rond de 10-11e eeuw en werd meestal gebruikt voor Kufisch (Arabische kalligrafie) inscripties op moskee muren. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Sayed Moskee in Isfahan, Koepel van Maraqeh en de Jame moskee van Gonabad.

De gouden eeuw van het Perzische tegelwerk begon tijdens het bewind van het Timurid Rijk. De in enkele kleur gesneden tegels werden door het gieten van vloeibaar gips tussen de openingen gelegd. Na dat het werk gedroogd en hard was geworden konden ze worden opgehangen aan muren van gebouwen. Echter werd dit type mozaïek niet alleen gebruikt op vlakke gebieden. De Jame Moskee in Yazd gebruikte in 1324 al bakstenen en dakpannen van mozaïek om de binnenkant en de buitenkant van de moskee koepels te bouwen.

Het focuspunt van moskeeën zijn Mihrabs. Hier werden dan ook de mooiste en meest geavanceerde tegelwerken geplaatst. Een heel mooi voorbeeld is de 14e -eeuwse Mihrab in de Miadrasa Imani moskee in Isfahan. Hier gebruikte ze namelijk een uitstekende mix van Islamitische kalligrafische kunst en abstracte versiersels.

De Perzische traditie werd voortgezet en verspreid naar een groot deel van de islamitische wereld. Grote paleizen, openbare gebouwen, moskeeën, die je nu nog steeds kunt bekijken, werden in deze stijl extra versierd met grote felgekleurde patronen en vaak met florale inspiraties. Ook zie je de Kalligrafische invloeden nog steeds terug komen.

Tegenwoordig worden deze complexe tegel patronen nog steeds gebruikt. Nu gebruiken mensen deze soort tegels ook voor hun eigen huis. Voor een grote collectie tegels voor een scherpe prijs kunt u kijken op de website Max4home.