Interieurproducten met houdbaarheidsdatum

Bij voedingsmiddelen houden we altijd goed in de gaten of het nog wel goed is en ook make-up heeft op den duur zijn uiterste houdbaarheidsdatum ook wel bereikt. Maar hoe zit dat eigenlijk met spullen in je interieur?

Bank

Veel meubels kunnen decennia lang meegaan en dat geldt hetzelfde voor accessoires, mits je je spullen goed onderhoudt. Toch zijn er spullen die je gewoon moet vervangen als er een bepaald aantal jaar verstreken is. Je bank kan er nog prima uit zien, maar na 20 jaar kun je hem sowieso beter naar de stort brengen. In de regel kun je een bank tot hooguit vijftien jaar gebruiken. Veel banken zijn na zeven jaar toch al echt aan vervanging toe. Het frame is dan niet meer wat het geweest is en ook de kussens zijn doorgezakt.

Interieurartikelen met uiterste houdbaarheid

Douchegordijnen zijn een broeinest voor schimmels. Vervang dit gordijn daarom zeer regelmatig, een paar keer per jaar. Een matras is ook zo’n houdbaarheidsproduct. Je slaapt er iedere nacht op en op een gegeven moment is de veerkracht weg. Hoe duur het matras ook was in aanschaf, vervang hem na een jaar of zeven. Als je goedkoop tapijt op de grond hebt liggen, kun je ervanuit gaan dat het maximaal vijf jaar goed blijft. Bij gemiddelde kwaliteit loopt dit op tot 10 á 15 jaar en bij duur tapijt kan het zo’n vijftien tot vijfentwintig jaar goed blijven. Koop je sierkussens online, dan is het moeilijk te zien wat voor kwaliteit je koopt (tenzij het van een bepaald merk is). Toch maakt het vrij weinig uit of je hoge kwaliteit kussens hebt of goedkope kussens, je moet ze regelmatig schoonmaken om ze goed te houden. Maak je ze haast niet schoon, dan kun je ervanuit gaan dat ze na zes maanden beter de prullenbak in kunnen. Houd je ze echter wel goed schoon, dan kun je er tot zo’n drie jaar van genieten.