Hoe belangrijk is veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Het is natuurlijk erg fijn om veel ramen in huis te hebben voor de lichtinval, maar hoe meer ramen u heeft hoe meer kans dat er een ruit sneuvelt. Om de kans op glasschade te verkleinen kan er veiligheidsglas worden geplaatst. Veiligheidsglas is een verzamelnaam voor verschillende glassoorten die meer kunnen hebben dan enkel glas.

Waarom veiligheidsglas?

Er kunnen verschillende redenen zijn om veiligheidsglas te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan bescherming tegen inbraak, brand of om te voorkomen dat u door het glas heen kunt vallen. Welk type veiligheidsglas voor u geschikt is hangt af van welke bescherming er nodig is. De glaszetter kan u hierover adviseren.

Soorten veiligheidsglas

De verschillende soorten veiligheidsglas zijn gehard glas, gelaagd glas, draad glas en brandvertragend glas. Gehard glas is glas dat zeven keer sterker is dan enkelglas en geschikt tegen diefstal of te gebruiken als douchewand. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer lagen waartussen folie zit. Dit glas is geschikt om lichamelijk letsel te voorkomen doordat de folie het glas bij elkaar houdt. Daarnaast bestaat er ook glas waarin metaaldraad is verwerkt, dit heet draadglas. Ook dit glas zorgt ervoor dat het glas niet uit elkaar valt, maar één geheel blijft. De metaaldraden in draadglas werken ook brandvertragend. Dit type glas is geschikt voor tussendeuren of schuurdeuren.

Brandvertragend glas

Brandvertragend glas kan een brand tussen de 30 en 90 minuten vertragen. Dit verschil in de vertraging komt doordat er vele soorten brandvertragend glas bestaan. Binnen brandvertragend glas bestaan er verschillende klassen. Bij klasse E worden vlammen tegengehouden, maar de warmte wordt wel toegelaten. Klasse EW houdt niet alleen de vlammen tegen maar dit glas heeft ook het vermogen om de warmtestraling door het glas te beperken. Om niet alleen de vlammen tegen te houden maar ook de warmtestraling te blokkeren heeft u klasse EI nodig.