Het land achter Taiwan

Wanneer je Taiwan opzoekt op het internet zal je veel minder informatie vinden van het eiland, dan dat je krijgt als je bijvoorbeeld Australië opzoekt. Taiwan is wel een bekende vakantiebestemming door de prachtige landschappen. Maar om informatie te krijgen over de Taiwanese bevolking, de Taiwanese cultuur en de Taiwanese zal je ver moeten zoeken. Omdat Taiwan juist een eiland is met een rijke cultuur, waar Nederlanders niet veel vanaf weten wordt er hier veel aandacht besteedt aan het eiland achter Taiwan.

Algemene feitjes over Taiwan:

  • De hoofdstad van Taiwan is Taipei
  • Het bekende scootermerk, Kymco, komt uit Taiwan.
  • De officiële taal in Taiwan is Mandarijn
  • In de zomer is het zes uur later in Taiwan dan in Nederland en in de winter zeven
  • Taiwans ecosysteem weerspiegelt vrijwel alle ecosystemen van het gehele noordelijke halfrond
  • In Taiwan hoeft u geen fooi te betalen
  • De munt in Taiwan is de New Taiwan Dollar (NTD)
  • Taiwan wordt niet door veel landen erkend als een land, omdat China dat niet doet

Taiwan en China

Taiwan en China leven al erg lang op gespannen voet met elkaar. Taiwan wilde zich na de burgeroorlog niet aansluiten bij China en het communistische China ziet het democratische Taiwan als een afvallige provincie, waar de Chinese nationalisten (de democratischere personen) naar uitweken na de burgeroorlog. 2015 Was het eerste jaar dat de leiders van beide landen elkaar de hand schudden, sinds de burgeroorlog.

China is de belangrijkste handelspartner van Taiwan en wilt de macht over Taiwan nog steeds hebben. Taiwan blijft echter sceptisch en wil er niets van hebben.

Cultuur in Taiwan

Het bijgeloof is erg belangrijk in Taiwan. Vooral alles wat met de dood te maken heeft is gevoelig. Zo heeft Taiwan allerlei ‘regels’ voor het omgaan met graven of kerkhoven en geesten. Je mag bijvoorbeeld niet fluiten in de nacht, want dan zou je geesten kunnen oproepen.

De Chinese cultuur heeft ook zeker, ondanks de conflicten, invloed gehad op de Taiwanese cultuur. Er zit alleen een westerse draai aan, waardoor er genoten kan worden van een vrije democratische interpretatie van de aard van de Chinese cultuur. Het eten uit de Chinese keuken is bijvoorbeeld erg belangrijk en omhelst de locale delicatessen. Men is daarbij erg gastvrij en vriendelijk, waardoor een reis naar Taiwan niet alleen voor de prachtige omgeving te boeken is, maar ook wel degelijk voor de cultuur en de mensen!