Gastvrij Turkije: een vakantie om nooit te vergeten

Turkije heeft vele gezichten, maar gezien het feit dat het land zo’n 20 keer groter is dan Nederland is dat niet zo vreemd. Zo verschilt de natuur, het klimaat, de keuken en de cultuur in het oosten van het noorden, zuiden en westen. De gastvrije aard van de mensen is echter hetgeen wat het hele land gemeen heeft.

Vriendelijkheid

‘Ik help jou en als ik hulp nodig heb, help jij mij’ is de moraal van de Turken. Je zal versteld staan hoe vriendelijk en behulpzaam de bevolking is, ook voor toeristen. Weet je de weg niet, dan is de kans groot dat iemand een stuk met je meeloopt of zelfs een buskaartje voor je koopt. Dit zie je vooral in de meer afgelegen dorpen van Turkije. Het is heel normaal in de Turkse cultuur om ook onbekende mensen uit te nodigen voor een zelfbereide maaltijd. De gastvrijheid in dit land is ongekend en voor veel toeristen is dit onder meer een belangrijke reden om er vaker naar terug te keren.

De natuur

De natuur van Turkije is ontstaan door heftig natuurgeweld in het verleden. Het landschap is overwegend groen door de overvloed aan grondwater. Het land heeft te maken gehad met aardverschuivingen, vulkaanuitbarstingen, maar ook met extreme temperaturen. Dit is terug te zien aan de overweldigende natuur die zich kenmerkt door enorme meren, bossen, ravijnen en bergen. Ook onder de grond is er veel te ontdekken, zoals grotten, rivieren en watervallen. Je kunt zelfs terechtkomen op tufsteenlandschappen en kalksteenplateaus.

Archeologische vondsten

In Turkije hebben eeuwenlang vele volkeren geleefd die ons allemaal iets hebben nagelaten. Je kunt door heel het land oude kerken bezoeken, waarvan sommige zich bevinden in de rotsen. Denk bijvoorbeeld aan de rotskerk Pancarlik-kerk bij Ürgüp in de streek Cappadocia. Ook ondergrondse steden zijn geen bijzonderheid in Turkije. Archeologen hebben ontelbaar veel vondsten gedaan, zoals rotsgraven, verzonken dorpen en gebruiksvoorwerpen uit de oudheid.

Goedkope vliegtickets

Een vliegticket naar Turkije is helemaal niet duur, vooral niet als je wacht op een last minute Turkije. Turkije is een land waar ontzettend veel te zien en te beleven valt en het is er bijna het hele jaar door mooi weer. De gastvrijheid van de bevolking, de mooie stranden en natuur en de goedkope all inclusive resorts maken het daarom een populair vakantieland.