Een veilige werkplek creëren

De meeste Nederlanders besteden een groot deel van hun tijd op het werk. Dan is het natuurlijk wel fijn dat dit een fijne en veilige plek is om te zijn. Zo zorg je voor een fijne werksfeer en vrolijke werknemers.

BHV cursus

Een van de mogelijkheden om een fijne werksfeer te creëren is om een aantal werknemers op te leiden tot BHV’er. Dit kan door middel van een BHV cursus. Een BHV’er is degene die als eerste in actie komt als er iets gebeurt tot er professionele hulpverleners ter plaatse zijn. Echter kan de BHV’er ook levensreddende handelingen uitvoeren. De BHV’er kan een kleine brand blussen, levensreddende EHBO handelingen uitvoeren, een pand ontruimen, communiceren tijdens een calamiteit en is het aanspreekpunt voor hulpdiensten die eraan komen. Dit zijn dus veel belangrijke taken die een hoop paniek kunnen voorkomen. De BHV cursus bestaat uit drie verschillende delen. Het eerste deel is brand bestrijden, hierbij leert de BHV’er hoe hij een kleine brand blust. Het tweede deel is ontruimen en communicatie, bij dit onderdeel leert de BHV’er hoe hij een pand veilig, snel en zonder paniek ontruimt. Ook leert hij hoe je communiceert tijdens een calamiteit. Het derde en laatste onderdeel is levensreddende handeling, de BHV’er leert namelijk verschillende elementen van EHBO. Al deze onderdelen bestaan uit een stukje theorie en veel praktijk. Het is namelijk erg belangrijk om veel te oefenen om een goede BHV’er te worden. Wanneer je bent gecertificeerd tot BHV’er, is dit geldig voor een jaar. Hierna is het belangrijk om je certificaat elk jaar up to date te houden door een herhalingscursus te doen.

Ontruimingsplan

Een ander onderdeel om een fijne werkplek te creëren is het maken van een duidelijk ontruimingsplan. Zorg ervoor dat dit plan overzichtelijk is, en iedereen ervan op de hoogte is. Wanneer je het ontruimingsplan hebt meegedeeld aan je werknemers, kan het heel goed zijn dat werknemers dit compleet vergeten tijdens een calamiteit. Daarom is het belangrijk om het ontruimingsplan op te hangen centrale plekken in het pand.