Een ode aan IKEA

Als er een winkel is waar je jezelf uren kunt vermaken, is het wel de IKEA. Jong en oud struint de gigantische winkel af naar het nieuwste op het gebied van wonen en woondecoratie. Kinderen blijven lekker achter in de ballenbak vol gekleurde ballenbak ballen terwijl de volwassenen banken proef-zitten of een lekker Zweeds gehaktballetje naar binnen werken. Dit is een ode aan de IKEA.

Cultuur

Bij binnenkomst krijg je meteen een warm gevoel. Alles mag je zelf uitproberen, opentrekken, proef zitten of liggen en doorzoeken. Dat is het leuke: in elk laatje en hoekje ontdek je weer iets anders. IKEA heeft ons geleerd dat je van de kleinste ruimtes de meest gezellige kamers kunt maken. Hoewel IKEA van oorsprong Zweeds is, past de keten erg goed in de Nederlandse cultuur: knus en gezellig. Van de Zweedse cultuur is echter ook veel te proeven: alle productnamen zijn Zweeds en je kunt er zelfs diverse Zweedse voedsel producten kopen.

Snacken en snaaien

Om nog maar even door te gaan op het eten: de zelfbedieningskeuken is een waar avontuur. Persoonlijk vind ik dit deel van de IKEA een tegenvaller. Het eten is eigenlijk altijd net niet lekker en de lunchtijden waarop je de aanbiedingslunch kunt bestellen zijn nogal krap. Toch kun je bijna de IKEA niet uitlopen zonder een milkshake, hotdog of appelflap. Vergeet ook niet de soft ijsjes die je gratis bij mag vullen, wat een marketing.

Knutseltijd

Eenmaal thuis aangekomen met je nieuwe aanwinsten van de IKEA is het knutselen geblazen. Iets wat het gehele gezin bij elkaar brengt en waarin iedereen zichzelf kan bewijzen op doe-het-zelf gebied. Met een beetje ruimtelijk inzicht zet je alles in een mum van tijd in elkaar. Als alles eenmaal staat kun je met een stiekem trots gevoel van binnen terug kijken op een geslaagde dag.