Een goede werkomgeving creëren

Een goede werkomgeving is erg belangrijk. Het is niet alleen fijn als je werknemers zich fijn voelen op het werk, maar het zorgt ook nog eens voor een hogere productiviteit. Je kunt op verschillende de werkomgeving verbeteren, zoals door het opstellen van een lichtplan, door het interieur te verbeteren of door op je zithouding te letten.

Een lichtplan laten opstellen

Een belangrijk onderdeel van de werkomgeving, is de verlichting. Vaak wordt hier niet zo snel aan gedacht, maar het is zeker een belangrijk onderdeel. Verlichting in een werkruimte moet het werkproces bevorderen. Ook zie je tegenwoordig steeds vaker flexibele werkplekken. Als er gebruik wordt gemaakt van deze flexibele werkplekken, is het belangrijk dat je het licht zelf kunt regelen. Zo kan iedereen het licht regelen naar zijn of haar eigen verlichtingseis. Verlichting kan veel meer functies hebben dan je denkt, zo kan licht bijvoorbeeld functies van een ruimte verduidelijken of een ruimte structuur geven. Met het opstellen van een lichtplan, zorg je ervoor dat je het optimale uit de verlichting haalt.

Het interieur veranderen

Soms kan een verandering van het interieur ook invloed hebben op de werksfeer. De kleuren in de ruimte kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn op de werksfeer. Als je de kleuren voor een ruimte gaat bepalen, is het belangrijk om de functie van die ruimte in gedachten te houden. Welke kleur je moet gebruiken, hangt namelijk af van wat de functie van de ruimte is. Je behoort wel altijd een basiskleur te gebruiken, zoals wit of gebroken wit. Hierna kun je kleuraccenten aanbrengen. Dit kun je doen met verf of met accessoires. Je kunt kiezen voor activerende kleuren zoals rood, maar voor rustgevende kleuren zoals groen.

Zithouding

Een ander belangrijk onderdeel voor een goede werksfeer, is de zithouding. Veel mensen hebben een zittend beroep, dus het is erg belangrijk dat je goed zit. Hierbij zijn verschillende factoren van invloed. De hoogte van je bureau, je stoel en je beeldscherm moeten precies goed zijn. Ook is het belangrijk dat je een muisarm voorkomt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door af en toe de muis met links te besturen en af en toe met rechts. Ook is het belangrijk om af en toe pauzes te houden. Tijdens deze pauzes kun je korte rek- en strekoefeningen doen.

 

Er zijn dus verschillende factoren die bijdragen aan een goede werkomgeving en werksfeer. De bovengenoemde factoren zijn lang niet de enige, zoek dus vooral nog eens op internet wat je nog meer kunt doen om de werkomgeving te verbeteren.