Echo ook in te zetten tijdens fysiotherapie

Het laten maken van een echo wordt door de meeste mensen in verband gebracht met de zwangerschap. Door middel van een echo wordt er gekeken naar de foetus in de buik en kunnen er verschillende dingen bepaald worden. Toch wordt echografie niet alleen gebruikt voor zwangere vrouwen. De methode wordt tegenwoordig bijvoorbeeld ook in de fysiotherapie gebruikt.

Kinderschoenen

Echografie wordt nog niet heel erg lang gebruikt bij fysiotherapie om een sneller herstel te bevorderen. In Brabant bijvoorbeeld zit er een praktijk voor fysiotherapie in Goirle, Breda, Dongen en Oisterwijk. Door een samenwerking met het Diagnostisch Centrum Tilburg zijn ze in staat om de kennis ten opzichte van echografie continu te verbeteren. Met echografie, ook wel MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), worden beelden gemaakt van pezen, spieren, banden, slijmbeurzen, botten en gewrichten. Door het maken van de echo kunnen dus bijvoorbeeld ontstekingen, rupturen, vochtophopingen, dislocaties, cysten en laesies vastgesteld worden en de behandelingen effectiever ingezet worden.

Behandelplan

De fysiotherapeut voert aan de hand van de echo een functieonderzoek uit. Het bepalen van de blessure wordt door de echo eenvoudiger en de plek kan nauwkeurig bepaald worden. Nadat de fysiotherapeut heeft vastgesteld waar de blessure zich bevindt en wat het voor blessure is zal een behandelplan worden opgesteld. Door de snelheid en effectiviteit waarmee een echo gemaakt wordt kan het behandelplan geheel toegespitst worden op de patiƫnt. Daarbij kan het behandeltraject dus ook snel beginnen met gerichte oefeningen of behandelingen.

Shockwave

Door de inzet van echografie kan daarna shockwave therapie veel effectiever ingezet worden omdat de plaats precies duidelijk is. Shockwave therapie wordt gebruikt om bijvoorbeeld kalkafzettingen aan botten te verwijderen. Door een soort energie via een apparaat het lichaam in te sturen op de desbetreffende plek wordt de bloedcirculatie beter en zal het lichaam zich sneller herstellen. Deze methode kan onder andere ingezet worden bij hielspoor, chronische elleboogpijn, pijn aan de knieschijf, achillespees en nek-, schouder- of rugpijn.