De Spaanse sfeer in huis halen

Spanje behoort tot de meest geliefde zonbestemmingen van Nederlanders. Het land is veelzijdig en door het Middellandse Zee klimaat zijn de temperaturen ’s zomers erg lekker. Naast het klimaat blijken Nederlanders het eten en drinken ook belangrijk te vinden bij het kiezen van een vakantieland. Vakantiegangers vragen zich vaak af wat ze in een ander land eten en of ze deze gerechten wel lusten. Voordat je een last minute Spanje boekt, kun je de Spaanse sfeer al eens in huis halen.

Maak kennis met het Spaanse eten en ontdek welke smaken jouw voorkeur hebben. Je zult er geen spijt van krijgen! De Spanjaarden houden van gezelligheid en daarom kom je er veel tapasrestaurants tegen. Tapas zijn kleine hapjes of kleine porties die je in meerdere eetrondes bestelt. Zo’n diner, waarin gezelligheid centraal staat, duurt zeker twee tot drie uur.

Patatas bravas

Patatas bravas is één van de meest populaire tapasgerechtjes in Spanje. Het zijn gefrituurde aardappelblokjes die met een pittig sausje worden geserveerd. De saus staat bekend als Salsa Brava en is te koop in de Spaanse supermarkten. In Nederland kun je ook salsasaus kopen, maar het is niet moeilijk om een eigen variatie te maken. De saus bestaat onder meer uit tomatenblokjes, witte wijnazijn, een middelgrote ui en flink wat knoflook. Yammie!

Paella

Paella werd oorspronkelijk in de omgeving van Valencia gegeten, maar is uitgegroeid tot een Spaans volksgerecht. Het kan snel in grote hoeveelheden worden klaargemaakt en is daarmee een echt ‘familiegerecht’. Toch serveren steeds meer tapasrestaurants paella ook in kleine porties. De lekkernij wordt bereid met speciale paellarijst en verschillende zeedieren zoals witte vis, mosselen, kreeftjes, krab en inktvisringen. Daarnaast worden er groenten zoals erwten, rode paprika en kruiden toegevoegd.

Croquetas de jamón

Spanjaarden houden van vis, maar ook vlees zoals Parmaham, chorizo en gehaktballetjes vind je terug in de Spaanse keuken. Een ander populair tapasgerecht is croquetas de jamón ofwel hamkroketjes. Deze kroketjes zijn eenvoudig zelf thuis te maken. Meng kleingesneden ham met fijngesnipperde ui, bloem, melk, een snufje zout en nootmuskaat. Laat het mengsel opstijven tot je het kunt rollen. Maak kleine kroketjes en rol ze door een mengsel van paneermeel en geklopt ei. Nog 4 minuten frituren en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel gezet!