De historie van winkelen op de digitale snelweg

De historie van winkelen op het internet

Op dit moment koopt iedereen helemaal vanzelfsprekend producten op het net. Er bestaan eigenlijk maar weinig mensen die weten hoe onlineshops ontstaan zijn, lees verder om meer te weten te komen.

Zakelijke bedrijvigheid kwamen omstreeks de jaren ’90 op het web. Via het web kon je vroeger echter ook al diensten en spullen orderen. Een keten reisbureaus gebruikte in 1981 reeds een netwerk dat gemaakt was van telefoonaansluitingen. Middels in te bellen naar een server op je pc modem was het realiseerbaar informatie over tripjes te bekijken, doch ook rondreizen te boeken en annuleren. Een alternatief leuk type van koop op afstand is minitel, een video textdienst gelegen in Frankrijk.
Het internet, in de vorm zoals wij het tegenwoordig nog aldoor gebruiken, is gemaakt rond het jaar 1990 door Tim Bernes-Lee. Handelen op het www kon nog niet gelijk gelanceerd worden, er waren immers wat restricties. Snel werden rond het jaar ’91 al deze limitaties afgeschaft. Het werd voor veel bedrijven interessant na deze periode om actief te worden op deze kersverse markt. Op het www werd de eerste afzet waargenomen in ’94. Pizza Hut was een van de aanvoerende organisaties die pizza’s aanboden op het web. Online afnemen werd permanent veiliger middels de aankomst van SSL certificaten. Rond het jaar ’95 herkende je dat e-commerce niet meer te remmen was. Het world wide web werd noodzakelijk voor veel firmas. Talrijk omvangrijke ondernemingen als Amazon en eBay werden in dit kalenderjaar opgericht en op internet werkzaam. De Wehkamp was een van de eerste bedrijven in Nederland die dat kalenderjaar het internet op ging. De onderneming verkocht kleding via de website. Rond 1997 was er een nieuwe doorbraak. Het Amerikaanse computerbedrijf Dell haalde toen maar liefst een miljoen omzet binnen. Nieuwe webshops bleven er bijkomen. Rond 1999 arriveerde bol.com op het internet, dit is nu de grootste online winkels van Nederland. Zalando, eveneens een hele omvangrijke online winkel in Holland, kwam er een jaar daarna bij. Hedendaags komen er elk jaar nog almaar talrijke nieuwe online winkels online. Op dit moment zijn er circa 30.000 geregistreerde online winkels in Holland. Sinds 2010 zijn er meer dan 17.000 webwinkels bijgekomen. Op dit moment heb je nu vlug je eigen webshop. Almaar meer webwinkels zullen er bijkomen. Het is op dit moment namelijk zeer makkelijk om er een op te starten. Overzichten van startpagina‘s.