De diversiteit van Zweden

Zit je al weken, maanden, jaren te dromen om een nieuw leven op te starten in één van de Scandinavische landen, met name Zweden? Verhuizen naar Zweden zou veel voordelen op kunnen leveren ten opzichte van Nederland. Zweden is een ontzettend divers en cultureel land, maar vooral heel historisch. Er zijn veel mogelijkheden om ergens in Zweden te belanden, wil je toch liever stedelijk wonen dan zijn Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Helsingborg of Halmstad en hele goede uitvalsbasis om te belanden. Ben je toch meer een landelijk type, dan kan je in Zweden overal terecht. Het is een dunbevolkt land met maar 9 miljoen mensen ten opzichte van Nederland met 16,5 miljoen inwoners, terwijl het land 11 keer grote is dan ons kikkerlandje.

Noord-Zweden

Vooral voor de landelijke types is het noorden van Zweden een goede start. Het is er rustig, mooie open gebieden waar je goed kan wandelen of genieten van het immens grote en mooie landschap. De meeste mensen hebben het idee van Zweden dat het er het hele jaar koud is, maar de zomers zijn er doorgaan warm en droog met vaak uitschieters van boven de 30 graden boven 0. Daarbij duren de zomers wel een stuk minder lang dan het zuiden en noorden. Met 1 tot en met 3 maanden is het niet erg lang.
Het weer kan er zeer divers zijn, want als de winter om de hoek komt kijken zijn er strenge winters aanwezig met temperaturen van -30 graden. Deze twee weertypes hebben daardoor wel een heel eigentijdse charme.

Ondanks dat het dunbevolkt is en dat het afgelegen ligt van de bewoonde wereld, is de infrastructuur er erg goed. Het is makkelijk om met de auto van A naar B te rijden.

Midden-Zweden

Midden-Zweden kun je indelen in de regio’s ten westen, noorden en zuiden van Stockholm. Het is een belangrijke regio voor de economie en de welvaart is er hoog. Door de hoge welvaart is er een goede bereikbaarheid met de omringende provincies en landen als Noorwegen en Denemarken. Het is er zeer dichtbevolkt met ongeveer 3 miljoen inwoners in- en rondom Stockholm. Het is ook één van de meest groene gebieden ter wereld, omdat het aandeel groen, water en verstedelijkt gebied nagenoeg evenredig verdeeld is.

In het midden van Zweden heerst een zachter klimaat dan het noorden. De winters zijn er koud, maar het kwik reikt niet zover onder 0 als in het noorden. De zomers zijn er heel aangenaam met ongeveer 3 tot 5 maanden waarbij je kan genieten van het zomerse weer. Het regent er een stuk minder vaak dan in Nederland, omdat een deel van de wolken worden tegengehouden door de Noorse bergenketens.

Zuid-Zweden

Zuid-Zweden is iets minder dichtbevolkt dan het midden. Het grootste voordeel van deze regio’s zijn dat er hier veel bedrijven zijn gevestigd, de werkgelegenheid is er zeer hoog. In het zuidwesten heb je de steden Göteborg en Malmö die vlak tegen Denemarken aan liggen. Vroeger was Malmö een Deense stad en je ziet nog veel Deene invloeden in de stad, een groot cultureel erfstuk van Zweden kan je het zeker noemen. De technologie is in het zuiden van Zweden hoog ontwikkeld vanwege de vele bedrijven die er gevestigd zitten, daarnaast zijn er ook veel scholen en universiteiten in de regio te vinden, waardoor er veel aan research & development wordt gedaan. Een van de grootste en ook meest bekende bedrijven van Zweden zit er gevestigd en dat is Volvo die veel investeren in research & development.

Zweden is een enorm divers land, waar klimaten, natuur en bevolking zeer uiteen lopen. Het blijft daardoor wel een aantrekkelijk land om te wonen. Ben je geïnteresseerd om te emigreren naar Zweden, dan maak je een goede keuze om hier een nieuw leven op te starten.