De Automatische Externe Defibrillator (AED)

De Automatische Externe Defibrillator of AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen bij hartstilstand. Dit doet het door het geven van een elektrische schok aan het slachtoffer, zoals je ook vaak in de films ziet. Een enorm handig apparaat dus, maar hoe werkt het eigenlijk? Je leest het hier!

Wanneer moet de AED gebruikt worden?

Een AED moet gebruikt worden bij een hartstilstand. Bij een hartstilstand is sprake van kamerfibrilleren, een gevaarlijke hartritmestoornis. Bij kamerfibrilleren ontstaan er bepaalde prikkels in het hart, waardoor de hartkamers niet langer samentrekken en er geen bloed meer wordt rondgepompt, met alle gevolgen van dien. Het hart moet dan gedefibrilleerd worden. Dit is waar de AED in actie komt. De AED ‘reset’ het hart, waardoor het weer normaal gaat werken.

Hoe kom je aan een AED?

Wanneer er sprake is van een hartstilstand, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een AED gehaald wordt en dat er mensen in de buurt zijn die de AED kunnen gebruiken. Dit kan gedaan worden door iemand die in de buurt is en weet waar een AED hangt, zoals in een winkelcentrum of een bedrijf. Daarnaast kan de 112-centrale burgerhulpverleners oproepen om een AED te halen.

Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in hun omgeving. Bij melding van een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in uw omgeving. In dit bericht worden zij verzocht om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen. De Hartstichting heeft hier ook campagne over gehouden: Eén bericht (TV-Commercial, 2015)

Hoe werkt een AED?

De AED bevat twee elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer dienen te worden geplakt. De AED analyseert vervolgens het hartritme. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een hartstilstand, geeft de AED gesproken opdrachten aan de gebruiker. Je kunt iemand dus niet zomaar een schok geven met de AED. Wanneer er geen sprake is van een hartstilstand, ontgrendeld het apparaat niet.

Tijdens de gesproken opdrachten wordt gebruiker in stapjes uitgelegd wat hij of zij moet doen. Zo weet de gebruiker of er nog een elektrische schok toegediend moet worden of dat er juist gereanimeerd moet worden.

Meld ook uw AED aan

Steeds meer openbare plekken worden al voorzien van een AED. Ze zijn te herkennen aan het groen-witte logo. De Hartstichting wil graag dat er overal in Nederland binnen 6 minuten een AED beschikbaar is. Daarom moeten er zoveel mogelijk AED’s geregistreerd worden bij het oproepsysteem. Heeft u dus al een AED in huis of kent u iemand of een organisatie met een AED? Meld deze dan zo snel mogelijk aan bij het oproepsysteem in uw regio.