Dakpannen onderhoud

Dakpannen

Dakpannen zijn al jarenlang een betrouwbare vorm van dakbedekking voor hellende daken en zijn in veel verschillende kwaliteiten en vormen leverbaar.

Bij de oude Grieken waren oorspronkelijk vlakke pannen in gebruik met opstaande randen. De naden werden hierbij afgedekt met kleinere halfronde iets taps toelopende pannen. De nu nog steeds bekende zogenaamde monnik- en nonpannen zijn hiervan afgeleid. Deze zijn nog te zien op oude gebouwen.

Soorten dakpannen:

Er bestaan 2 soorten dakpannen: de gebakken keramische dakpannen welke al honderden jaren gebruikt worden en de betonnen dakpannen welke ook wel snelleggers genoemd worden. Snelleggers hebben als voordeel dat ze minder werken en over het algemeen wat goedkoper zijn. Gebakken dakpannen hebben toch vaker de voorkeur omdat ze meestal mooier gevonden worden.

Verder zijn er nog: Holle dakpan, Holle dakpan met sluiting, Dakpan met lichte golving en sluiting, Platte dakpan met ribben en sluiting, Platte dakpan met sluiting en de tegelpan.

De keuze voor een soort dakpan of dakbedekking wordt genomen door de architect bij het ontwerp van een woning of bedrijfspand.

Prijs vormgeving, helling van het dak en kleur spelen een rol bij de juiste keuze.

Betonnen dakpannen worden gemaakt door beton in een mal te gieten en vervolgens te laten uitharden. De betonnen dakpan kan vervolgens nog worden afgewerkt met een kleurcoating. Het oppervlak wordt dan namelijk gladder waardoor vervuiling minder blijft hechten. Dit bevordert niet alleen de levensduur van de dakpannen maar ook de uitstraling van uw woning. Deze kleurcoating is in vele kleuren mogelijk.

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei

Om keramische dakpannen te maken wordt klei in mallen geperst die vervolgens de oven in gaan. Op hoge temperaturen wordt de klei gebakken tot een harde dakpan. Kiest u voor een keramische dakpan met een ingebakken glazuurlaag, dat zorgt voor een lange levensduur. Ook werkt deze glazuurlaag, net zoals bij betonnen dakpannen de coating, beschermend tegen algen en mossen.

Onderhoud dakpannen

Dit kan door uw dak periodiek te laten inspecteren. Met onderhoud voorkomt u lekkages, vorstschade en blijft uw dak er mooi uitzien. Atmosferische en organische vervuiling bepalen na jaren het aanzien van uw woning. Mossen scheiden namelijk zuur af wat zich gaat nestelen in de dakpannen zoals de wortels van het mos. Met vorst kan dit schade aan uw dakpannen veroorzaken. Mos groeit ook in kieren en naden en wanneer het mos blijft groeien kan de dakbedekking opzij worden gedrukt wat lekkages kan veroorzaken.

Betonnen dakpannen worden meestal na jaren van vervuiling schoongespoten met warm water onder gepaste hogedruk. Dit wordt ook wel ontmossen genoemd. Na deze bewerking wordt er een algendoder aangebracht om de laatste resten te verwijderen. Hierna is het aan te raden om het dak te impregneren waardoor de dakpannen waterafstotend worden en vervuiling minder gemakkelijk blijft hechten.

Ook kunnen betonnen dakpannen gecoat worden wat een prima alternatief is voor nieuwe dakpannen.

Bij keramische dakpannen is alleen het schoonspuiten met warm water en het aanbrengen van een algendoder meestal voldoende om het dak weer een nieuwe uitstraling te geven.

Lekkages worden meestal pas opgemerkt als het dakbeschot is aangetast en schimmels en ongedierte voor overlast gaan zorgen.

Bij een dakinspectie worden ook de dakgoten, kilgoten, loodlappen, vorsten en aansluitingen van dakkapel en schoorsteen gekontroleerd en mogelijk gelijk gerepareerd.

Kijk voor meer informatie op https://www.stefcleaningservices.nl of bel voor meer informatie 076 3030037