Commercieel medewerker binnen- of buitendienst?

Wanneer je als commercieel medewerker binnendienst aan de slag gaat ben jij de tussenpersoon tussen alle medewerkers binnen de organisatie en met de buitendienst. Bij deze baan wordt er van je verwacht dat je communicatief erg sterk bent. Je moet dus niet verlegen worden zodra je een telefoon opneemt. Als commercieel medewerker binnendienst stuur jij de buitendienst medewerkers aan. Anderzijds wordt je benaderd door klanten. Dit kan zijn middels telefoon, op afspraak of gewoon per e-mail. Het is de bedoeling dat je klanten adviseert en offertes opstelt voor hun maar ook je hulp wordt verwacht bij marketing- en verkoopacties. In principe ondersteun je het gehele proces binnen het bedrijf. Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen, door jou sturing kun je de beste mensen op de juiste taak zetten.

Opleiding tot commercieel medewerker binnendienst

Tijdens de opleiding commercieel medewerker binnendienst wordt jij klaar gestoomd voor het bedrijfsleven. Zo leer je hoe je een product moet presenteren aan een klant om het maximale uit de verkoop te kunnen halen. Je leert dus hoe je met verschillende verkoopargumenten om kan gaan en hoe je op de juiste manier onderhandelt. Niets is zo vervelend als een klant die naar aanleiding van jou gesprek geen producten afneemt. Je baas zal hier ook niet blij mee zijn. De manier waarop je met mensen praat is erg belangrijk. Tijdens de opleiding krijg je te maken met diverse commerciƫle gesprekstechnieken waarvan het verkoopgesprek toch echt een van de belangrijkste is. Om al deze taken in goede banen te leiden qua documentatie zal je te maken krijgen met verschillende verkoopsystemen. Hierbij komt het verzamelen van markt- en klantinformatie ook bij kijken. Zonder marktinformatie kun je immers geen ondersteuning bieden bij verkoop- en marketingacties. Wat betreft logistiek en kwaliteit zullen ook een aantal aspecten je bij worden geleerd zodat je ook weet hoe dit in zijn werk gaat.

Opleiding tot commercieel medewerker buitendienst?

We hebben het zojuist over de binnendienst medewerker gehad maar het is ook mogelijk om commercieel medewerker buitendienst te worden. Als buitendienst medewerker is het aan jou de taak om langs te gaan bij de klanten. Jij bent voor hen het gezicht van het bedrijf. Je houd je bezig met relatiebeheer en houd verkoopgesprekken bij prospects. Je speelt in op de wensen van de klant tijdens het gesprek en probeert hem over te halen om klant te worden. Zodra dit voor elkaar is, is het van belang dat je met de binnendienst medewerker communiceert wat betreft de offerte. Een binnendienst medewerker kan natuurlijk niet weten wat jij met de klant hebt besproken. Documentatie is dus erg belangrijk in dit geval. Lijk het je wat om nieuwe klanten te vinden en zie je verkoop als een uitdaging, dan is medewerker buitendienst wat voor jou.

Het verschil tussen de twee

Het grootste verschil tussen een commercieel medewerker binnen- of buitendienst is dus dat een binnendienst medewerker daadwerkelijk binnen de organisatie alles regelt omtrent verkopen en dit verder communiceert met buitendienst medewerkers. De woorden zeggen het eigenlijk al. Als binnendienst medewerker werk je binnen de organisatie in de buitendienst ben je juist op pad naar klanten.