BHV’ers in je bedrijf

Bedrijfshulpverlening is heel belangrijk voor de veiligheid binnen een bedrijf. Er zijn verschillende veiligheidsmaatregelen die je als bedrijf kunt nemen. Het regelen van de bedrijfshulpverlening hoort daar zeker bij. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan bestrijden, maar als er iets gebeurt moet er juist gehandeld worden.

BHV cursus

Om de bedrijfshulpverlening in je bedrijf goed te regelen, kun je je medewerkers een BHV cursus laten doen. Tijdens deze BHV cursus komen er verschillende onderdelen aan bod. Deze onderdelen zijn brand bestrijden, ontruimen en communicatie, en levensreddende handelingen. Als er dus een calamiteit plaatsvindt, zoals een kleine brand, is de BHV´er de eerste die in actie komt. Zodra de professionele hulpdiensten ter plaatse zijn, communiceert de BHV´er hiermee zodat de taken overgenomen kunnen worden.

Tijdens de BHV cursus komt er per onderdeel een stukje theorie aan bod. De praktijk is echter belangrijker, dus hier wordt ook de meeste aandacht aan besteed. Zo zijn de BHV´ers goed voorbereid als er echt een calamiteit plaatsvindt. Aan het einde van de cursus worden de deelnemers gecertificeerd. Wel moeten de cursisten op herhaling komen, om de geldigheid te verlengen.

BHV verplichting

Het is dus heel fijn om goed opgeleide BHV´ers in je bedrijf te hebben. Bovendien is er een BHV verplichting voor bedrijven. Deze BHV verplichting houdt in dat in elk bedrijf de bedrijfshulpverlening goed geregeld moet hebben. Er moeten voldoende BHV´ers aanwezig zijn, echter is er niet vastgelegd hoe veel dit er precies zijn. Wel is het belangrijk dat er ook een BHV´er aanwezig is als er iemand ziek is of afwezig. Er kan namelijk op elk moment iets gebeuren.

Als er een ongeval plaatsvindt, is het fijn dat er iemand aanwezig die weet hoe hij moet handelen. Wanneer er een ernstig ongeval plaatsvindt, is het belangrijk dat het pand veilig en snel ontruimd kan worden. Ook bij brand of EHBO is het fijn als er een BHV´er aanwezig is. Als aanvulling op de BHV cursus zou je eventueel ook een EHBO cursus kunnen volgen. Deze gaat in op de levensreddende handelingen. Wanneer er iemand in nood is, kun jij deze persoon helpen. Tot de professionele hulpdiensten zijn gearriveerd, weet je hoe je moet handelen. Dit kan een heel fijn gevoel geven.

Wanneer je als bedrijf nog geen bedrijfshulpverlening hebt geregeld, is het dus zeker verstandig om je hier eens in te verdiepen. De BHV verplichting geldt namelijk voor elk bedrijf. Een BHV cursus kun je bijvoorbeeld volgen bij G4S Veiligheids-trainingen.