3 tips voor een groene grasmat in jouw tuin

Het onderhouden van jouw tuin is een hele klus. De planten en het gras vragen om de juiste zorg, maar hoe krijg je nou de perfecte groene grasmat? Hoveniersbedrijf Het Rullen weet hier alles vanaf en geeft vaak bruikbare tips. In dit artikel lees je meer over de bodem en het gras in je tuin en hoe dit te onderhouden.

De juiste voeding voor uw tuinbodem

Alles wat groeit en bloeit in je tuin heeft water nodig, maar alleen van water kunnen ze niet blijven leven. Je planten en gras hebben voedingsstoffen nodig. In een omgeving waar de mens geen invloed heeft op de omgeving, krijgen planten voeding via verschillende bronnen. Gevallen bladeren sterven af en worden compost voor de bodem. Beestjes zoals wormen en insecten consumeren compost en maken zo schimmels aan.
In onze tuin willen we juist geen bladeren of teveel beestjes. Dat betekent dat je zelf de bodem zult moeten voeden. Zorg ervoor dat je jaarlijks de tuin voorziet van natuurlijke voedingsstoffen. Dat wil niet zeggen dat je eens per jaar de hele tuin vol moet gooien met meststoffen of andere natuurlijke producten. Dat gebeurd namelijk in de natuur ook. Een klein beetje per jaar is dan ook meer dan genoeg.

Je gazon kort houden

De meeste mensen vinden het niet prettig als het gras te lang is en houden het gazon daarom liever kort. Toch kan het maaien van je gras niet altijd goed uitpakken en moet je ook hierbij rekening houden met bepaalde factoren.

  • Maai je gazon alleen als het droog is;
  • Maai het gras twee keer per week, dan kun je het gemaaide gras laten liggen zodat bijvoorbeeld wormen het gras eten;
  • Laat jij je gazon aanleggen vraag dan wat voor grassoort is gebruikt. Het kan namelijk verschillen per grassoort hoe je deze moet verzorgen;
  • Bij hitte is het niet aan te raden om je gras te kort te maaien. De kans dat het dan verbrand en dood gaat is groot.

Verwijder zoveel mogelijk uit het gras

In veel tuinen groeit mos. Zeker wanneer er veel schaduw is in een tuin kom je vaak allerlei mossoorten tegen. Te veel mos zorgt ervoor dat je gazon minder lucht en zuurstof krijgt. Dit zal het groeien en de kleur van het gras beïnvloeden.
Een manier om dit op te lossen is door je gras jaarlijks te verticuteren. Hiermee verwijder je mos en de wortels. Je gras zal er direct een stuk beter uitzien.